Gyilkos, invazív halfajt találtak a Földközi-tengerben

ÁLLAT
2016 június 21., 11:30
comments 127

Ennyire veszélyes invazív faj talán még nem fenyegette Európát, mint most:

az International Union for the Conservation of Nature nevű szervezet jelentése szerint Ciprus és Törökország partjainál megjelent a trópusi tűzhal.

Márpedig ez szerintük azt jelenti, hogy "a halfajta terjeszkedik, ami aggodalomra ad okot". És tényleg:

a tűzhal, amilyen látványos, olyan veszélyes.

Ethan Miller/Getty Images
photo_camera Ethan Miller/Getty Images

A hátuszonyából kiálló tüskék idegmérget tartalmaznak, amelyek extrém esetben akár meg is ölhetnek egy embert. Hátrafordultam horgász származású kollégámhoz, Szily Lászlóhoz, aki egyből megosztotta velem, hogy egy ismerőse két éve fogott meg kézzel egy tűzhalat Brazíliában, és bár azonnal kapott ellenmérget, még mindig le van bénulva az a karja.

A szakértők szerint ugyanakkor az elég ritka, hogy a szúrása halált okozzon, de az elkerülhetetlen hányás, fájdalom és légzésbénulás is elég kellemetlen.

Ráadásul az invazív faj nem is az emberre a legveszélyesebb, hanem a Földközi-tenger keleti medencéjének őshonos élővilágára. A Ciprus Intézet tengerbiológusa, Dr. Carlos Jimenez szerint a faj "komoly negatív hatással lehet az ökoszisztémára, és közvetve a környező országok gazdaságára is".

A tűzhal maga ugyan nem ragadozó, de fájdalmas szúrása miatt még a cápák is kerülni szokták, így teljesen kiszoríthatja a többi halfajt a táplálkozási területéről. A lokális fauna meggyengülése pedig újabb invazív fajok érkezésének nyithat utat.

Intő jel, hogy Kubában például 2007 körül észleltek először tűzhalakat, 2009-re pedig már teljesen belakta a szigetország körüli vízeket. A karibi országok már nemzetközi tanácskozást is tartottak arról, hogy hogyan lehetne megfékezni a terjedését. (Via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.