Superdeutschland visszatért egy félidőre, és továbbjuttatta a magyarokat!!!

Futballszurkolói karrierem kezdetén negyed órán át Németország volt az elsőszámú kedvenc csapatom. 1988 volt, az első labdarúgó világverseny, amire már ténylegesen készültem. A nyitómeccsen kedvenc unokabátyám hatására az NSZK-nak akartam szurkolni, csak hát a Vialli-Mancini-Lombardo*-Zenga felállású Olaszország örökre meghódított. Németországot ezután két hosszú évtizeden át tiszta szívből utáltam és lelkesen kárörvendtem minden vereségük után. Az utálat a 2006-os vébén kezdett oldódni, amikor Jürgen Klinsman egy addig ismeretlen futballkultúrát kezdett meghonosítani a német fociban. 2008-ban aztán már kifejezetten örömmel néztem a németeket, 2010-ben pedig, miután az olaszok egy gyalázatos meccsen kiestek a vébéről, Németországnak kezdtem szurkolni.

Löw és Klinsman együtt megtalálták a kiutat a tikitaka nekem kiábrándítóan unalmas világából. Épp ezért néztem az Eb első két meccsén kétségbeesetten, ahogy Löw 4-6-0-ás felállással és valami neo-tikitakával próbálkozik. Nagyon örültem, hogy az észak-írek elleni meccsre már bekerült a csapatba egy igazi középcsatár, és ezzel feltámadt a remény, hogy Superdeutschland visszatér a pályára.

Ehhez képest a meccs lelkes észak-ír rohamokkal kezdődött, úgy nyargalásztak a széleken, mint akik tisztában vannak vele, hogy három pont még kevés lesz a továbbjutáshoz. De a lelkes nyargalászás nem volt több lelkes nyargalászásnál, az ötödik percre a németek átvették a kezdeményezést és

Superdeutschland visszatért!

Az első két meccs szemre szép, de tökéletesen eredménytelen oldalpasszai helyett hét percen belül háromszor sikerült mélységi indításokkal az észak-ír védelem mögé kerülni, Müller, Özil és Götze is száz százalékos helyzetben lőtte McGovernbe a labdát.

Az észak-írek becsületére legyen mondva, hogy a három ordító lehetőség után alkalmazkodtak a meg-, illetve visszaváltozott német stílushoz:

sokkal hátrább vonták a védekezésüket, elvéve ezzel a területet a mélységi passzok elől.

Ezzel okoztak is némi fennakadást, a németek legközelebb a 23. percben veszélyeztettek, Gomez tett le egy labdát a jobb szélen őrizetlenül előretörő Müllernek, aki 16-os jobb sarkáról alig csavarta a távolabbi kapufa mellé. Három perc múlva pedig nyolc méterről, előrevetődve fejelt kapufát - az általában félelmetesen hatékony csatárnak így még mindig nem volt se gólja, se gólpassza Európa-bajnokságon.

Újabb négy perc múlva sikerült javítania a statisztikáján. Megint mélységből sikerült áttörni az észak-ír falat, a németek két gyors passzal jutottak el az észak-ír térfél közepétől a 11-es pontig, ahol aztán Müller kifelé sodródva még le tudta készíteni a labdát Gomeznek. Ő ugyan McGovernbe lőtte, de az észak-ír kapust elhagyta a szerencséje, a felpattanó labda a hálóba pottyant.

Az első félidő utolsó negyedórájában Müller lőtt még egy kapufát, aztán még Khedirának volt nagy helyzete egy szöglet után, de telibe lőtt egy észak-ír hátvédet. Ekkor nagyon úgy tűnt, hogy a németek a második félidőben be fogják darálni az észak-íreket - ez amúgy semmit se mond az észak-ír csapatról, azt a tempót, amiben ekkor játszottak a németek, a világ legjobb csapatai is nehezen bírták volna.

A szünet után Németország visszafogottabban kezdett, de

ennél meglepőbb volt, hogy az észak-írek is.

52. perc Götze kapott gyönyörű labdát Kimichtől, az ötös sarkáról nagyot lőtt, McGovern bravúrral védett. Egy perccel később a másik oldalról kapott jó paszt, előre vetődve kevéssel gurította a kapu mellé. Ezen Löw annyira felbaszta magát, hogy le is hozta, jött Schürle, akit az Eb előtt bátran gólkirálynak tippeltem, lol.

Az 57. percben megvolt az észak-írek első helyzete a második félidőben, egy labdaszerzés után Davis vezette végig a saját térfele közepétől a német 16-osig a labdát. Az amúgy tanárian játszó, hátulról még jól is osztogató Boateng mellett még elvitte, de a visszarobogó Özil az utolsó pillanatban megelőzte, és elvette a labdát. A kinyíló észak-írek mellett megint lett területe a németeknek, egyből helyzetet is teremtettek, de McGovern megint védett.

A félidő közepén kicsit leült a meccs. A németek csak mozgatták-fárasztották az észak-ír védelmet, az észak-írek pedig lesték a kontra lehetőségét, de az nem jött. Jött viszont Schweinsteiger. De ő se tett csodát. A játék képe nem változott, a németek magabiztosan birtokoltak - a statisztikák szerint Írország ekkor, a 70. percig összesen 97-szer passzolt, azt is csak 65 százalékos pontossággal -, az írek meg próbáltak néha megindulni, de ezekből a kísérletekből csak az derült ki, hogy kevés megnyugtatóbb dolog van a világon egy Hummels-Boateng belsővédőpárosnál. Amint ezt leírtam, Löw lecserélte Boatenget, behozta Höwedest, akit talán először láttam valódi posztján játszani a német válogatottban.

A 82. percben lett újabb nagy helyzete a németeknek, megint Kimich centerezett, Gomez fejelt a hosszú alsó felé,

de McGovern megint bravúrral védett.

Az utolsó tíz perc már-már unalomba fulladt. Az észak-írekben nem volt több, és már a németek se törték össze magukat egy újabb gólért. De magyar szurkolóként ez már nem igazán érdekelt, Észak-Írország vereségével biztossá vált a továbbjutás,

Magyarország a legjobb 16 között van az Európa-bajnokságon!!!!

Ezt annyira jó leírni, hogy le is írom mégegyszer:

Magyarország a legjobb 16 között van az Európa-bajnokságon!!!

A csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Franciaország 3 3 7
2 Svájc 3 1 5
3 Albánia 3 -2 3
4 Románia 3 -2 1

B csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Wales 3 3 6
2 Anglia 3 1 5
3 Szlovákia 3 0 4
4 Oroszország 3 -4 1

C csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Németország 3 3 7
2 Lengyelország 3 2 7
3 Észak-Írország 3 0 3
4 Ukrajna 3 -5 0

D csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Spanyolország 2 4 6
2 Horvátország 2 1 4
3 Cseh Köztársaság 2 -1 1
4 Törökország 2 -4 0

E csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Olaszország 2 3 6
2 Belgium 2 1 3
3 Svédország 2 -1 1
4 Írország 2 -3 1

F csoport

Rangsor Csapat Meccsek Gólkülönbség Pont
1 Magyarország 2 2 4
2 Izland 2 0 2
3 Portugália 2 0 2
4 Ausztria 2 -2 1

(Címlapképünkön Gomez akrobatikus mozdulattal próbál kapura lőni a második félidőben. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN.)

*Pontosítás: Lombardót csak a Sampdoria miatt kevertem ide 28 év távlatából, elnézést.