110 millióért vásárol be helyi földekből a ceglédi polgármester és a városi Fidesz-család

2016 június 30., csütörtök 10:47
120

Takáts László ceglédi fideszes polgármester és felesége 65 millió forint értékben licitáltak Ceglédhez közeli földekre a Nemzeti Földalapkezelő Érd környéki árverésén 2015. decemberében.

  • A polgármester egy 51 hektáros mikebudai telekre ment rá, 56 millióért.
  • Takáts felesége, Takátsné Györe Anett egy 9,5 millióért vehet egy 8,7 hektáros földért szintén Mikebudán.

Nem volt könnyű kideríteni, hogy Takátséknak milyen pénzből futja erre, mivel a polgármester vagyonnyilatkozata nem elérhető a város honlapján.

A titkárságvezető szerint azért nincs fenn a dokumentum, mert ott nincs elég tárhely.

Ha ugyanis a polgármester vagyonnyilatkozatát feltöltik, kaptuk a választ, minden képviselőjét fel kéne, az pedig valószínűleg már a komplett hálózati infratstruktúrát fenyegetné. Aztán a polgármester szerencsére válaszolt, és elküldte a vagyonnyilatkozatot is.

Takáts László a Cegléd TV adásában (youtube.com)

Takáts azt írta, valóban licitáltak két mikebudai területre, de még nem vették meg őket. 6,5 millió előleget kifizettek, még 13,1-et fognak, a maradék 80%-ra a minden liciten részvételre jogosult MFB-NHP hitelt vesznek fel. Takáts azt is írta, a 13 milliót örökségből és ingatlaneladásból, megtakarításból fedezik, a föld pedig a családi gazdasághoz kell.

A polgármesternek annyiban igaza van, hogy a vonatkozó törvény nem írja elő a nyilatkozatok kötelező feltöltését az önkormányzat honlapjára, de kérésre 15 napon belül ki kell adni őket. Viszont a legtöbb településvezető általában maga teszi közzé a számokat.

A helyi Fideszben egyébként nem csak ők gondolták úgy, hogy érdemes befektetni a környékbéli földeken:

  • Hörömpő Annamária települési képviselő 7 millióért licitált egy ceglédi 8,7 hektáros földért.
  • A képviselő édesapja, Hörömpő Ferenc 26 millióért vásárolhat meg egy 36 hektáros, 15 millióért pedig egy 12 hektáros telket Mikebudán.

A helyrajzi számok alapján a négy telek egyébként nagyon közel vannak egymáshoz, több közülük határos is.

A ceglédi testület által szabályozott bérezés alapján a polgármester járandósága egyébként bruttó 600 ezer forint, a települési képviselők (mint Takátsné Györe Anett és Hörömpő Annamária) tiszteletdíja a bizottsági munkáért járó kiegészítéssel együtt nagyjából 120 ezer forint. A képviselő-testület tagjainak természetesen lehet más jövedelmük, ahogy a polgármesternek is lehet megtakarítása, amiből ekkora kiadásokat tud fedezni.

A történet attól érdekes igazán, hogy az árverésre 2015 december 7. és 15. között került sor, épp akkor, amikor a parlament a földforgalmi törvény módosításával volt elfoglalva.

Az országgyűlés azon dolgozott, hogy a már hosszútávra bérbe adott földek esetében tulajdonosváltást követően az új tulajdonos jogosult legyen a földbérleti díjak megemelésére.

Ennek a Cegléd-közeli földek esetében is volt jelentősége, mivel a Nemzeti Földalapkezelő dokumentációja szerint az erre meghirdetett dűlőket és egyéb földterületeket többségében a Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. bérli, egészen 2051-ig.

2015. novemberében a már megkötött haszonbérleti szerződések felülvizsgálhatóságára tett javaslat nem kapta meg a kétharmados többséget, de december 15-én végül átment a parlamenten az a javaslat, amely alapján a vevő a haszonbérleti szerződés megkötése után öt évvel már felülvizsgálhatja a bérleti díjat.

Takáts László, aki a négy laptoppal dolgozó Földi László idején alpolgármesterként dolgozott az önkormányzatnál, 2014-ben nyert polgármesteri mandátumot Cegléden, de szinte csak hajszállal - másfél százaléknyi szavazattal - sikerült megelőzenie a választáson a jobbikos Korondi Miklóst.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt