Náci haláltáborból kivezető titkos alagutat találtak Litvániában

külföld
2016 június 30., 07:37
comments 72

Amerikai, izraeli, litván és kanadai régészek tárták fel azt az alagutat, amit a Ponaryban végrehajtott tömegmészárlás helyszínéről vezetett el. Itt zajlott a holokauszt egyik legbrutálisabb kivégzéssorozata, 1941 augusztusától kezdve közel 100 ezer embert gyilkoltak meg a náci alakulatok. 70 ezer zsidót, 20 ezer lengyelt és nyolcezer oroszt.

A Vilnius közelében található erdőnél ásványkincs-feltárásra használt radartechnológiákkal vizsgálták át a régészek a talajt, így akadtak az alagút nyomára. Ezzel a módszerrel nem kellett konkrét ásatásokat végezniük, így nem bolygatták fel az ott meggyilkolt emberek sírhelyét.

2007-ben az akkori német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier látogatta meg a ponaryi erdő emlékhelyét (Peer Grimm/AFP)
photo_camera 2007-ben az akkori német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier látogatta meg a ponaryi erdő emlékhelyét (Peer Grimm/dpa)

A régészek és történészek szerint az alagút 1944-ben készülhetett, olyan zsidó rabok ásták, akiket a stutthofi koncentrációs táborból szállítottak át ide és az volt a feladatuk, hogy tömegsírokat ássanak és oda rejtsék az elégetett csontvázak maradványait, hogy így fedjék el a nácik által elkövetett terrort az egyre közelebb kerülő szovjet csapatok elől.

Mivel tudták, hogy meg fogják ölni őket a feladat végeztével, ásni kezdtek egy alagutat abból a gödörből, ahova a testeket kellett vinniük. Három hónapig tartott, kanalat és a kezüket használták az ásáshoz.

1944 április 15-e éjszakáján negyven rab indult el a 34 méter hosszú alagúton. A náci őrök viszont kiszúrták a szökési kísérletet és utánuk indultak. 12 ember élte túl a szökést, ennyien tudtak elmenekülni, közülük 11 élte túl a háborút. A foglyok szökésének története eddig is ismert volt, most az alagút lett meg, amin keresztül ezt végrehajthatták. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.