Már Newt Gingrich is azt mondja, hogy egy fehérember fel se foghatja, mit él át egy fekete Amerikában

külföld
2016 július 09., 10:26
comments 214
Newt Gingrich (j) és Donald Trump (b) 2016. július 6-án, utóbbi cincinnati kampányrendezvényén. Fotó: John Sommers II/Getty Images
photo_camera Newt Gingrich (j) és Donald Trump (b) 2016. július 6-án, utóbbi cincinnati kampányrendezvényén. Fotó: John Sommers II/Getty Images

A legváratlanabb helyről kapott támogatást a feketékkel szembeni rendőri előítéletek ellen küzdő mozgalom:

Newt Gingrichtől, az amerikai konzervatív forradalom egykori vezéralakjától,

akiről mostanában azt pletykálják, hogy ő lesz DOnald Trump alelnökjelöltje. Gingrich régi vitapartnerével, az afroamerikai Van Jonesszal beszélgetett a Facebookon élőben. A 23 perces beszélgetésben fogalmazta meg azt, hogy

"sokkal veszélyesebb feketének lenni Amerikában".

"Veszélyesebb a bűnözés miatt, amire Chicago a példa, és veszélyesebb, mert ők sokkal könnyebben keveredhetnek olyan helyzetbe, ahol a rendőrség nem tartja tiszteletben őket és a jogaikat, és amelyben megölhetik őket" - mondta Gingrich, hozzátéve, hogy ezt "néha nehéz felfognia egy fehérnek, hogy milyen valós, milyen mindennapi veszély ez".

"Nekem is sok időbe került, hogy elkezdjem felfogni. Ha átlagos, fehér amerikai vagy, akkor nem értheted meg, milyen feketének lenni Amerikában. Ösztönösen alulbecsled a diszkrimináció szintjét és a járulékos veszélyeket" - mondta.

"Ha afroamerikai vagy, akkor arra neveled a kamasz fiaidat, hogy tartsák be a rendőr minden utasítását, mert szó szerint az életük múlhat ezen. Ha átlagos fehér vagy, akkor ezt nem tapasztalod meg, ez nem része az élettapasztalatodnak" - mondta. (Via The Daily Dot)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.