Mi kell ahhoz, hogy nőként a politika csúcsára érj?

POLITIKA
2016 július 12., 18:54

Theresa Mayről eddig nem sokat írt a magyar nyelvű sajtó, könnyen úgy tűnhet, hogy az októberben 60. évét töltő brit asszony a semmiből jött, és szinte az ölébe pottyan holnap a miniszterelnöki poszt. Pedig dehogy. Sok éven át, keményen megküzdött érte.

Ő lenne a brit Angela Merkel?

Ehhez még bizonyítania kell, de néhány hasonlóság már adott:

  • Mindketten jobbközép, konzervatív pártban politizálva küzdötték fel magukat a csúcsra.
  • A kormányzati munkát Merkel és May is egy meglehetősen súlytalannak tartott pozícióban, nőügyi miniszterként kezdte.
  • Mindkettejük apja protestáns lelkipásztor volt.
  • Egyiküknek sem született gyereke. Merkel sosem mondja, miért, May egészségügyi okokra hivatkozik, és nyilatkozott is arról, mennyire bánja, hogy az ő életéből ez kimaradt. Meglepő módon ez segítette hozzá ahhoz, hogy utolsó pártbeli riválisától is megszabaduljon Cameron utódlásáért folytatott küzdelemben.
  • Mindketten menthetetlenül unalmasnak tűnnek, akiken semmi sem áll jól, nem is túl jó szónokok, és egyikük sem jeles pártideológus, és egyikük sem az a típus, aki élvezné a rivaldafényt, a népszerűséget. De úgy látszik, ezek nem is elengedhetetlenül szükségesek a politikai karrierhez.
  • Merkel és May is hosszú távra tervező, mérhetetlenül türelmes, remek taktikai érzékkel megáldott emberek, akiket régóta nagy esélyesekként tartottak számon. Az EU-ban maradást pártoló, 1997 óta parlamenti képviselő, pártelnökként is kipróbált Theresa May évtizedek óta a leghosszabb időt töltötte a belügyminiszteri székben, és nem épp egy felhőtlen, gondtalan időszakban.
  • Szeretik a konszenzusos döntéseket és a nyugodt, eseménytelen háttérmunkát, de mindkettejükre igaz, hogy ha kell, bevállalnak rázós és népszerűtlen döntéseket is. Ha szükségesnek látják, képesek korábbi álláspontjukat felülvizsgálni, még akkor is, ha tudják, ezt később szemükre hányják.
  • Környezetük szerint mindketten híresen jól uralják az érzelmeiket, hűvösek és tárgyilagosak tudnak maradni kiélezett helyzetekben is, ellenfeleikkel szemben viszont kíméletlenek, és remekül időzített válaszcsapásokkal torolják meg sérelmeiket.
  • Mindkettejüket úgy jellemzi a sajtó, hogy ideológiamentes, középutas, elkötelezetten gyakorlatias politikusok.

Az Európai Unió egyben tartásáért és a brit kilépésen két nagyon hasonló karakterű és hátterű nő dolgozik majd az elkövetkező hónapokban. Mindketten elődjük hatalmas, a pártjukat megsemmisülés szélére sodró bukása nyomán kerültek hatalomra.

Egyikük már letette névjegyét országa első női kancellárjaként. Angela Merkel korunk vitathatatlanul legsikeresebb európai politikusa, eddig háromszor választották újra.

A nála szűk két évvel fiatalabb Theresa May, a 11 évig kormányzó Margaret Thatcher után a második nő, akit brit miniszterelnökké választanak. Úgy nyilatkozott, 2020-ig, a ciklus végéig nem írnak ki új választásokat Nagy-Britanniában.

Ha csak egy cikket olvasnál el a témában ez legyen az.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.