A török kormány elfogadhatatlannak tartja a vádat, hogy előre listázták volna, kit kell kirúgni

külföld
2016 július 18., 17:16
comments 58

A meglehetősen furcsa péntek éjszakai puccskísérlet után villámgyorsan kapcsolt megtorló üzemmódba az autoriter hatalmat építő Recep Tayyip Erdogan. Tömegesen kezdtek el letartóztatni embereket, mellette pedig ezrével rúgtak ki bírókat és rendőröket.

Mindez annyira gyorsan és határozottan történt, hogy felmerült a gyanú, mintha meg is lett volna már előre a lista, kiket kell kirúgni. Ezt a gyanút fogalmazta meg végül nyíltan az EU bővítési biztosa, Johannes Hahn is.

Hahn hétfőn reggel aggasztónak nevezte a török puccskísérletet követő bírói elbocsátásokat. "Éppen ez az intézkedés volt az, amelytől féltünk"- mondta hozzátéve, hogy az elbocsátási lista már készen lehetett, csak a megfelelő pillanatra várt a török vezetés.

Ezt viszont a török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu elfogadhatatlannak nevezte.

A miniszter közösségi oldalán írt arról, hogy Törökország egy lépést sem fog hátrálni soha a polgári demokráciában elért eredményei és a jog útján. Majd a török külügyminiszter reakciójában azt írta, hogy Hahn nagyon nem érti, mi folyik Törökországban.

"Mindenek előtt azt várjuk el az Európai Uniótól és szövetségeseinktől, hogy támogassák a demokratikus folyamatot Törökországban, és határozottan ítéljék el a puccskísérletet"

- írta Cavusoglu.

A török hatóságok eddig 7543 embert, köztük 6038 katonát, 100 rendőrt, 755 bírót és ügyészt, valamint 650 további polgári lakost vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük volt a puccskísérlethez.

Ami az elbocsátásokat illeti, a tárcák közül a belügyminisztérium áll az élen: már hétfőig 8777 munkatársát menesztette, köztük 30 kormányzót és 16 jogtanácsost. A pénzügyminisztérium vezetése sem tétlenkedik: 1500 alkalmazottjának függesztette fel a munkaviszonyát szerte az országban azzal az indokkal, hogy gyaníthatóan kapcsolatban álltak az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónokkal, és az őt támogatók hálózatával.

A török miniszterelnök, Binali Yildirim hétfőn úgy nyilatkozott, hogy minden köztisztviselőt eltávolítanak posztjáról, aki bármilyen módon köthető a puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülenhez és árnyékállamához. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.