Schmidt Mária nekifutásból olvasztotta le az agyunkat

politika
2016 július 19., 11:08
comments 313
  • Az EU 28 tagállamában kérdezte a közvéleményt a közpénzközeli Századvég, hogy mit szólnak a bevándorláshoz.
  • Az eredményeket csak most mutatták be, mert nem akarták befolyásolni a brexites népszavazást.
  • De hiába a kutatás, a bemutató rendezvényen végül Schmidt Mária vulgármarxista standupja vitte el a showt.

Már a vak is látja

Úgy volt, hogy Rogán Antal propagandaminiszter előadásával fog indulni kedd reggel a Századvég Alapítvány által szervezett Merre tovább Európa? című konferencia.

Rogán végül hivatalos elfoglaltsága miatt az utolsó pillanatban lemondta a részvételt, a helyére Tuzson Bence államtitkár ugrott be, aki a szakmai konferencia kereteit mintha összekeverte volna egy községházába szervezett lakossági fórummal, mert negyedórás előadásába főleg csak sablonos riogatás fért bele.

"300 emberi élet, ez a mérlege az utóbbi időszak terrorcselekményeinek."

- kezdte Tuzson, aki szerint fel kell tenni a kérdést, valóban szükséges volt-e 300 embernek meghalnia. Majd azzal folytatta, hogy ma már a vak is látja, a terrorizmus mellett ott áll az illegális bevándorlás, erre pedig Brüsszelnek is oda kéne figyelnie.

Tuzson Bence (Fotók: Botos Tamás/444)
photo_camera Tuzson Bence (Fotók: Botos Tamás/444)

Utána pedig jöttek sorra a kormánypropagandából ismert elemek: Magyarország is veszélyben van, 30 millió ember bármikor megindulhat Európába, az EU meghívót küld ezeknek az embereknek, Soros György mindenkit betelepítene, ehhez pedig a magyar gazdáktól venné el az EU-s forrásokat és így tovább.

És hogy mi vezetett ide Tuzson szerint? Hát hogy a brüsszeli bürokraták elveszítették a józan ítélőképességüket.

Velük szemben képvisel egy másik irányt a magyar kormány, ami szerint a bevándorlást máshogy kell kezelni. És meglepetés, a propaganda-államtitkár a népszavazás népszerűsítésénél lyukadt ki. Mert Tuzson szerint még az EU vagy a NATO-csatlakozásról szóló döntés sem volt annyira meghatározó, mint amilyen fontos döntés vár most Magyarországra. Ami egyben világos üzenet lehet Brüsszelnek is. És ezért (újabb meglepetés) a kormány részletes tájékoztató kampányt is tervez indítani a közeljövőben.

Szerénykedő Századvég

A konferencia apropóját az adta, hogy idén januárban és februárban a Századvég a 28 EU-s tagállam ezer-ezer polgárát kérdezte meg telefonon arról, hogyan érzik magukat az EU-ban és mennyire félnek a muszlimoktól, most pedig bemutatták az eredményeket.

Pedig az eredmények már áprilisban megvoltak, de Lánczi Tamástól, a Századvég vezető elemzőjétől megtudtuk, ezeket direkt nem hozták nyilvánosságra,

mivel nem akarták befolyásolni a brit népszavazás végeredményét.

Ahogy Lánczi végigszaladt a diákon, kiderült, hogy a Századvég által felhívott európaiak nem örülnek a bevándorlóknak, főleg nem örülnek a muszlimoknak, sokan tartanak attól, hogy a bevándorlók számának növekedésével párhuzamosan nőhet a bűncselekmények száma is.

Schmidt Mária és Lánczi Tamás a Századvég konferenciáján  2016-ban.
photo_camera Schmidt Mária és Lánczi Tamás telefontokokat nézeget

Az is kiderült, hogy a megkérdezettek többsége egyetért a magyar kormány által annyira vehemensen támadott kvóta ötletével, és hogy az emberek egyetértenek az olyan kérdésekkel, mint hogy hatékonyabban kéne-e védeni az EU határait. Igen, hatékonyabban kéne.

A Projekt28 névre keresztelt közvélemény-kutatás adatait az erre létrehozott honlapon lehet böngészni, ha valaki kedvet érez az ilyesmihez.

Nem hiszed el

És akkor következett Schmidt Mária, aki felrázva a csendesen csordogáló délelőttöt, elképesztő agyzsibbasztó mentális pokolgépet robbantott. Az öt-hat milliárd forintosra becsült vagyonával az egyik leggazdagabb magyar nőnek számító Schmidt helyenként akkora vulgármarxista kirohanást intézett a globális világrend ellen, hogy arra még a Jacobin magazin rendszeres olvasói is felkapták volna a fejüket.

Schmidt érzelmekkel és nehezen követhető csavarokkal teli előadását hihetetlen tempóval adta elő, csak remélni lehet, hogy valahova felkerül majd a teljes felvétel. Addig csak a főbb tézisekbe kapaszkodva próbáljuk meg a gondolatmenetet rekonstruálni. Ami biztos, hogy előadását egy kultúrharc képére építette fel. Ebben a harcban a Nép küzd a multietnikai érdekeket képviselő globális elittel, a harc tétje pedig

az életminőségünk, az identitásunk megőrzése, azaz gyakorlatilag a megmaradásunk.

Ez a felütés még nem sokban különbözött volna egy átlagos fideszes lakossági fórum szellemi magasságaitól, de az első csavar rögtön ezután jött: Schmidt sokáig egyetlen szót sem beszélt sem bevándorlásról, sem nemzetállamokról, hanem helyette a globális pénzügyi szektort ostorozta, olyan érvkészlettel, amit tőlünk nyugatabbra legtöbbször balos platformokról lehet ismerni.

A milliárdos vállalkozó hosszú perceken át ostorozta a 2008-as válságot okozó, megszorítások politikáját terjesztő, piramisjátékot és lufikat építő, veszteségeket az állampolgárokra szétterítő pénzügyi elitet. Akik gigajövedelmeiket úgy veszik fel, hogy közben semmiféle felelősséget nem vállalnak.

Majd azzal folytatta, hogy a hetvenéves európai projekt ráncfelvarrásra szorul, hiszen az elmúlt évtizedekben 180 ezer oldalnyi, nagyrészt haszontalan és kezelhetetlen joganyagot hoztak létre, hozott egy példát a problémákra. De ezt a változást az elit nem akarja, szemben Európa polgáraival.

Schmidt ezután egyre messzebb kanyarodott és egyre nehezebb is volt követni. Előbb kitért arra, hogy a romboló megszorításpolitikák, a neoliberalizmus térnyerése mellett a szociális piacgazdaság vívmányai ellehetetlenülnek, majd arról beszélt, hogy Nyugat-Európa a bipoláris világrend minden előnyét élvezhette, miközben gyarmatosított Szomáliától Irakig, közben pedig persze a nyugati világ terjesztette a McDonald's-ot, a Hollywoodot, a PC-kánont és a Monsantót.

És mivel Európa elitje félt nagyon a németek megerősödésétől (újabb csavar), kitalálták az európai integrációt és a közös valutát. De ebből csak az lett, hogy Németország épp az EU adta előnyök révén egyre inkább a Negyedik Birodalomként viselkedik, közben viszont az EU-nak ígért versenyképességből nem lett semmi.

Schmidt innen kanyarodott át a paranoiás liberális elitre, mely fikakultúrjának centrumában a semmi áll: nem tisztelik ma a tekintélyt, a munkát, a tehetséget, helyette a kisszerűség és a provincializmus hódít.

A lendületes előadás ezen a ponton jutott el első komolyabb ellentmondásáig: mert Schmidt szerint a liberális elit számára csak az idegen szép és a bevándorlókat mindenáron áldozatként akarja látni, másrészt viszont, tért ki rá nem sokkal később, tény, hogy a migránsok rossz, sokszor elviselhetetlen körülmények elől menekülnek, amiket többek között a diktátorok, a nyugati gyarmatosítások és az időjárási viszonyok okoznak.

De rögtön adódott is a helyzet feloldása: mi magyarok nem gyarmatosítottunk senkit, ezért minket hagyjanak ki ebből. Ráadásul az időjárás hozzánk sem mindig kegyes, tette hozzá Schmidt és hát diktátorok is sanyargattak már minket eleget.

Ezért fontos, hogy empátiát, de ne bűntudatot érezzünk a bevándorlók felé és ne adjuk át nekik otthonainkat, csak azért, hogy a Financial Times publicistája megsimogassa a buksinkat, fejtette még ki.

Majd hirtelen ugrással már az osztrák elnökválasztásnál jártunk, ahol szerinte szervezett csalással futtattak be egy szabadkőműves politikust. Bár a szervezett csalás az volt, hogy voltak választókörzetek, ahol a megengedettnél előbb nyitották ki a levélszavazatokat és ezért kell megismételni a választást, Schmidt szerint ilyen választási csalás az EU-ban példa nélküli.

És ezért Schmidt Mária nemzetközi választási megfigyelőnek jelentkezik Ausztriába.

Majd ugrottunk tovább, jöttek a drog- és alkoholmámorban fetrengő európai fiatalok, akiket csak a fogyasztás éltet, akik számára a magatartásmintákat a sztárkultusz közvetíti, akik számára az önuralom, a tisztesség, a szorgalom alig értékelhető fogalmak már.

Nincsenek már tiszteletpontok, nem tiszteljük már a tudósokat, papokat, művészeket, folytatta Schmidt, aki szerint II. János Pál pápa, a dalai láma és II. Erzsébet azok, akiket nem sikerült lejáratni, botrányba keverni.

De például amikor a foci Eb-n a németek szövetségi kapitányáról, Joachim Löwről elterjedt a felvétel, ahogy a nadrágában turkál, majd az ujját szagolgatja, 20 másodperccel egy élet munkáját tették tönkre. És ennek mindenki ki van téve, folytatta Schmidt, lesifotósok vadásznak a rossz mozdulatokra. (Arról, hogy ezt a vadászatot hazai közszereplőkre éppen a Fidesz bulvárlapjai kezdték el alkalmazni a közelmúltban, Schmidt nem beszélt.)

És miközben mindannyian vágynánk az elismerése, azzal, hogy másoktól megtagadjuk ennek lehetőségét, magunkat is megfosztjuk ettől, mondta Schmidt, aki kitért arra is, hogy szerinte nem csak anyagi okok miatt nem akarnak Magyarországra jönni a bevándorlók, hanem mert mint a folyó, a könnyebb ellenállást keresik, mi magyarok és Orbán Viktor pedig megmutattuk, hogy nekünk rendben van az értékrendünk és az identitásunk és képesek vagyunk érvényesíteni céljainkat.

Ezért kell Orbán Viktorra és a magyarokra figyelni Schmidt szerint, derült ki ki a Merre tart Európa? című századvéges konferencián.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.