Mosolygott és nem bánta meg tettét a fogyatékkal élőket meggyilkoló japán férfi

külföld
2016 július 27., 10:11
comments 86

A második világháború óta nem történt akkora tömeggyilkosság Japánban, mint amit a 26 éves Uemacu Szatosi vitt véghez, amikor kedd hajnalban késsel gyilkolt meg 19 fogyatékkal élő embert egy otthonban.

A férfit szerdán ügyészség elé állították, a tévékamerák előtt Uemacu mosolygott, a rendőröknek pedig azt állította, hogy nem érez megbánást.

Korábban mintegy féltucatnyi civil ruhás nyomozó hatolt be Uemacu házába a sajtó jelenlétében. Az ámokfutót közben Szagamihara település börtönéből egy másik helyre szállították át a hatóságok.

A rendőrautóban ( AFP PHOTO / JIJI PRESS / STR )
photo_camera A rendőrautóban ( AFP PHOTO / JIJI PRESS / STR )

Uemacu, aki kedden tette elkövetése után önként jelentkezett a rendőrségen, idén februárban egy levélben azt írta, hogy kiirtana akár 470 fogyatékkal élőt. Terve kivitelezésének módjáról részletes leírást mellékelt. A férfi korábban dolgozott is az otthonban, ezután kellett távoznia onnan.

A levelet a japán parlamentnek szánta, ebben a fogyatékkal élők megölésének lehetőségét vetette fel. Arról írt, hogy a tömeges eutanáziával elkerülhető lenne a harmadik világháború és a világgazdaságnak is jót tenne.

A férfit kényszergyógykezelésre csak azután utalták kórházba, hogy közölte: kész meggyilkolni súlyosan fogyatékos embereket. Kezelése március másodikán befejeződött, miután egy orvos úgy ítélte meg, hogy már nem jelent veszélyt magára vagy másokra.

A japán sajtó felvetette, hogy mennyire volt elégséges a férfi kezelése, továbbá mennyire volt hatékony későbbi megfigyelése. A lapok annak szükségességét is felvetették, hogy felülvizsgálják az egészségügyi intézmények és a rendőrség közötti adatcserét és együttműködést.

Az áldozatok kilétét nem hozták nyilvánosságra. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.