A Getty lenyúlta egy fotós teljes életművét

KULTÚRA
2016 július 28., 13:11
comments 60

Egymilliárd dollárra pereli a világ egyik legjelentősebb képügynökségét, a Getty Imagest az egyik legelismertebb amerikai kortárs fotográfus, Carol M. Highsmith. A fényképész, aki a nyolcvanas évek óta körbefotózta a teljes Egyesült Államokat, így létrehozta az évezredforduló Amerikájának tán legátfogóbb vizuális archívumát, szerzői jogai megsértéséért perelte be a képügynökséget.

A Hackbery Közért a 66-os úton, az arizonai Hackberryben. Fotó: Carol M. Highsmith, Library of Congress, public domain
photo_camera A Hackbery Közért a 66-os úton, az arizonai Hackberryben. Fotó: Carol M. Highsmith, Library of Congress, public domain

Ez alapján csak egy szokásos szerzői jogi vitának tűnik a dolog, de van benne egy nagyon szép csavar:

Highsmith 2007-ben az amerikai Kongresszusi Könyvtárnak adományozta közel 19 ezer darabos képgyűjteményét,

vagyis a képek közkinccsé váltak. Jelenleg is elérhetők a könyvtár honlapján, és bárki szabadon felhasználhatja a képeket.

A Getty Images viszont egészen sajátosan értelmezte ezt a szabad felhasználást:

pénzért árulta Highsmith képeit,

sőt, fizetési felszólításokat küldtek mindenkinek, akik használták a közkincsként szabadon felhasználható fotókat. És ebben nem ismertek tréfát:

még magának Highsmithnek is sikerült fizetési felszólítást küldeniük egy olyan, saját fotójáért, amit a saját oldalára rakott ki.

Ez, azon túl, hogy oltári nagy parasztság, taktikai hiba is volt. Highsmith előtte nem tudott róla, hogy közkinccsé tett képeit pénzért árulják. És mert bár a képeit a könyvtárnak adományozta, a szerzői jogairól nem mondott le, így lehetősége volt rá, hogy beperelje a Gettyt.

És élt is ezzel a lehetőséggel.

Keresetlevele szerint a Getty Images "eltulajdonította" Highsmith "nagylelkű ajándékát". "Nem egyszerűen jogtalanul követelnek licenszdíjat a képekért, de még csalárd módon egyedüli jogtulajdonosként tüntetik fel magukat" - áll a keresetben. (Via Petapixel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.