"Tegyél egy szívességet, menj haza és pofozd fel anyádat, látszólag apád nem tette eleget"

INTERNET
2016 július 30., 21:22
comments 491

Sok ilyen anon askot kapok napi szinten a Tumblren. Régebben felidegesítettek, szarul estek és nem válaszoltam rájuk. Utána elkezdtem rájuk sértődötten válaszolni. Jó ideje már csak nevetni tudok rajtuk.

Rájöttem, hogy az ilyeneket nem szabad komolyan venni. A nők nőiességét betámadó kommentek, üzenetek, bejegyzések, cikkek nem csak engem (=munkáját nyilvánosan végző személyt) hanem minden lányt érintenek. Mikor kapok egy ilyet, csak arra gondolok, hogy 1. tiltás/törlés 2. ilyen zaklatók mindig is voltak és mindig is lesznek.

Pedig nem kéne így lennie.

Egy ausztrál lánynak, Paloma Brierley Newtonnak volt annyi energiája és szabadideje, hogy egy szar kommentet nem hagyott annyiban, bíróságra vitte az ügyet és megnyerte a pert,

az interneten őt zaklató trollt elítélte a bíróság a kommentjeiért.

Hogyan? A Guardian végigkövette az ügyet, én most röviden elmesélem.

link Forrás

Type of girl that will suck you dry and then eat some lunch with you.

- fejti ki Drake ebben a klipben, hogy neki olyan csajok jönnek be, akik jól leszopják és ebéd közben is jó társaság.

Olivia Melville Sydney-ben él, és tavaly ezt a szöveget másolta be a Tinder-bemutatkozásába. Egy fiú, Chris Hall meglátta ezt és feltöltötte a Facebookra kb. azzal a megjegyzéssel, hogy

micsoda ribanc *sírva nevetős fejek*

Az interneten semmi nem marad rejtve, Olivia egyik imserőse valahogy tudomást szerzett a posztról és szólt neki. A lány kiállt magáért és odakommentelte, hogy

"Nem tudtam, hogy a Tinder bemutatkozásomba az önéletrajzomat kell feltöltenem. Szégyelld magad, Chris Hall"

Óriási vita bontakozott ki a poszt alatt, amibe beszálltak a fiú és a lány haverjai is, mintha csak egy 9gages get back to the kitchen kép csapott össze az Orange is the New Black egyik epizódjával.

A ribancozó fiú haverja, Zane Alchin és a leribancozott lány barátnője, a feminista aktivista Brierley Newton kommentjeiről szólt a végére már az egész.

Alchin PUA-videókat megszégyenítő állhatatossággal nyomta a szövegeket, mint például

  • "Kérlek, ti ribancok azt érdemlitek, hogy visszakerüljetek 1950-be és megtanuljátok, hol a helyetek és befogjátok a pofátokat"
  • "Tegyél egy szívességet, menj haza és pofozd fel anyádat, látszólag apád nem tette eleget"
  • "Megerőszakolnálak, ha szebb lennél, de meg azért nem basználak"
link Forrás

Alchin összesen 55 kommentet hordott össze, a vita még két órával később is folyt. Azzal fenyegette Brierleyt, hogy megerőszakolja. A lány erre kerek perec megmondta, hogyha nem fejezi be a fenyegetőzést, feljelenti a rendőrségen.

"Milyen törvényt sértettem meg? Nem én vagyok az, aki elhagyta a kibaszott konyhát"

- válaszolta a fiú.

Brierley screenshotolta a beszélgetést, letiltotta a srácot, megosztotta az idővonalán a képeket és már ment is a rendőrségre. A képekhez ezeket a gondolatokat fűzte:

Az ilyen viselkedést mi a nők elleni erőszak normalizálásnak hívjuk, ami nagyon ijesztő és nagyon káros. Minden egyes alkalommal, amikor "viccből" azt mondod egy nőnek, hogy a konyhában van a helye, mindig, amikor rácsapsz egy lány fenekére, mert azt gondolod, vicces, mindig, amikor viccet csinálsz a nemi erőszakból, egy olyan társadalom fennmaradását támogatod, amiben a nők nincsenek biztonságban.

Ez az egész még tavaly augusztusban történt, most született meg a jogerős ítélet. Az ügy azért folyt kicsit lassan, mert a rendőrök, akikhez Brierley először fordul, nem is értették, hogy mi ebben a bűncselekmény, a Facebook működésével sem voltak tisztában.

Nehezítő körülmény volt még az is, hogy Alchin ügyvédje és internetes alt-right közösségek kiálltak a fiú mellett, mondván, a fiú feminista mozgalom áldozata, akit a feministák zaklattak, megaláztak és megszégyenítették, arcát összemosták a trollkodással.

A bíró nem így látta,

Zane Alchint 12 hónap felfüggesztettre ítélték.

A tárgyalásokon Alchin először azzal védekezett, hogy a kommenteket részegen írta, és a szövegek nem tükrözik, "ki is ő valójában". Aztán azt mondta, "csak" meg akarta bántani a lányt, nem pedig tényleg megerőszakolni. Azt pedig nem is gondolta, hogy a sértő üzenetekkel bűncselekményt követ el.

A bíró másként látta. Bár ő is elismerte, hogy tényleg nem valós szándékról volt szó (nem akarta megerőszakolni a lányt), de úgy látta, hogy az ilyen kommentek nem maradhatnak következmény nélkül. Valahol meg kell húzni a hútárt, ami most ott van, hogy még viccből sem szabad nemi erőszakkal fenyegetni nőket az interneten.

Túltoltad.

- összegezte a bíró.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.