Menekültgyerekek pokla lett egy apró Csendes-óceáni szigetből

migráció
2016 augusztus 10., 18:02
comments 290

Óriási belpolitikai és nemzetközi botrány kíséri a Guardian szivárogtatását. A brit lap több mint kétezer belső jelentést hozott nyilvánosságra arról, hogy hogyan bánnak az Ausztráliába tartó menekültekkel, akiket elfogásuk után az ország határán kívül, Nauru szigetén helyeznek el egy táborban.

Nauru egy mindössze 21,3 négyzetkilométeres szigetállam a Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában. Ide szervezte ki a két külső menekülttábora közül az egyiket az ausztrál kormány.

Régóta keveset tudni arról, hogy milyenek a viszonyok ezekben a táborokban, egy-két beszámoló látott csak napvilágot, igaz, azok is embertelen állapotokra utaltak. Ezt erősítették meg most a belső jelentések.

A 2116 jelentés több mint fele gyermekekkel kapcsolatos ügyekről szól. Ezek között hét szól gyermekek elleni szexuális erőszakról, 59 fizikai erőszakról, 30 olyan esetekről, amikor gyerekek önmaguk ellen követtek el erőszakot és 159 jelentés van, ami szerint ilyesmivel fenyegetőztek a fiatalkorúak.

A jelentések 2013 májusa és 2015 októbere között születtek, őrök, tanárok és terepmunkások készítették őket, azok alapján, amit a táborban tapasztaltak.

És ezek között fordul elő leírása annak, hogy egy őr ütött meg egy gyereket, hogy hosszabb zuhanyzási időért cserébe szexuális ellenszolgáltatást kért, hogy egy kétségbeesésében az ajkait összevarró lányra rátaláló őr csak kinevette a fiatalt. A leírások alapján a táborban gyakoriak a súlyosan traumatizált gyermekek. Az egyik jelentés egy tíz éves lányról szól, aki felnőttek egy csoportját kérte, hogy dugják fel az ujjukat neki.

A jelentések között gyakoriak még a fiatal nők elleni szexuális erőszakról szólóak. Az egyik jelentés szerint az egyedülálló fiatal menekült nőkről az őröknek listája is van. Az egyik nőnek az egyik őr azt ajánlotta, hogy teherbe ejti és akkor kijuthat onnan.

photo_camera Menekültpárti tüntetés Melbourne-ben 2016 februárjában (Chris Hopkins/Getty Images)

A leírások alapján a szexuális jellegű támadások gyakorlatilag minden éjjel megtörténtek, és a táborban semmiféle ellenőrző vagy biztonsági mechanizmus nincs, ami ezen segíthetne.

A táborban ráadásul sokszor hosszú időre zárják be a menedékkérőket, ami komoly mentális károkat okozhat. Gyakoriak az öngyilkossági kísérletek, többeknél megjelennek mentális leépülés jelei, előfordul az önbántalmazás.

Egészségügyi szakemberek szerint különösen rossz a helyzet a gyerekek esetében. Emberi élethez méltatlan körülmények között, egy erőszakos közegben kell átvészelniük azt az időt, amíg kiderül, mi lesz velük.

A kormány nem hiszi, de megnézik azért

A jelentések tartalmát élesen bírálta az ENSZ két szervezete, de emberi jogi, egyházi és egészségügyi szervezetek is azt követelik az ausztrál kormánytól, hogy azonnal szüntessék be a könyörtelen gyakorlatokat.

Az ENSZ Menekültügyi Főigazgatósága (UNHCR) már korábban is jelezte, hogy 2012 óta gyorsan romlottak a körülmények a táborban. A világszervezet alkalmazottai idén májusban is épp a helyszínen voltak, amikor egy 23 éves iráni menekült, Omid Masoumali felgyújtotta magát, ezzel tiltakozva a fogvatartásának körülményei ellen. Mivel csak jelentős késéssel szállították kórházba, a férfi két nappal később életét vesztette.

Az önmagát felgyújtó iráni férfira emlékeztek Sydneyben (Saeed Khan/AFP)
photo_camera Az önmagát felgyújtó iráni férfira emlékeztek Sydneyben (Saeed Khan/AFP)

A most megjelent dokumentumok után az UNHCR azonnali lépéseket követelt, hogy ezzel biztosítsák a menedékkérők számára a legalapvetőbb emberi feltételeket.

Az ausztrál kormány határvédelemért és bevándorlásért felelős minisztérium szerdán azt közölte, hogy a jelentések nem megerősített vádaskodásokra és szóbeszédekre építenek. A miniszterelnök, Malcolm Turnbull ugyanakkor azt jelezte, hogy a jelentéseket alaposan meg fogják vizsgálni, hogy kiderüljön, volt-e olyan panasz korábban, amit nem megfelelően kezeltek.

A Save the Children nevű nemzetközi gyermekvédelmi szervezet 26 tagja közös nyílt levélben vállalta, hogy a kiszivárgott jelentések egy részét ők írták és az abban feltártak csak a jéghegy csúcsát jelentik.

(Recep Sakar / Anadolu Agency)
photo_camera (Recep Sakar / Anadolu Agency)

Az Amnesty International vezető kutatási igazgatója, Anna Neistat korábban kilétét elfedve szintén bejutott a táborba, és szerinte az ausztrál kormány egyszerűen hazudik és karrierje során még sosem tapasztalta az emberi jogok megsértésének ilyen sikeres elrejtését, mint ami a nauru-i táborban történik.

Ausztráliában korábban többször tartottak tömegtüntetéseket, melyeken a menekültek emberséges elszállásolását, illetve a szárazföldre szállítását követelték. A mostani jelentések után az Ausztrál Orvosi Szövetség független vizsgálóbizottságot, az Ausztrál Ügyvédi Kamara pedig azonnali ellenőrzéseket követelt.

Az ENSZ gyermekvédelemmel foglalkozó ügynöksége, az Unicef pedig azt kéri, hogy az ausztrál kormány azonnal helyezze el a gyermekeket és kísérőiket normális körülmények között, hogy megóvják őket a további sérülésektől. (Guardian + Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.