Tudta? Csak ma indult el a hivatalos, kvótareferendumról szóló kampány

Tbg
politika
2016 augusztus 13., 10:27
comments 133

Hivatalosan is megkezdődött szombaton az október 2-ai népszavazást megelőző kampány. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a népszavazást megelőző 50. napon kezdődik és a szavazás napjáig, a voksolás befejezéséig tart, írja az MTI.

Hogy akkor miért tolja az arcunkba a kormány már hetek óta minden létező, és megkapható fórumon a kvótaellenes kampányát, ha az csak most kezdődik, annak az egyszerű magyarázata, hogy a szabályozás egyszerűen röhejes.

Mindegy, ettől függetlenül, most lehet mindenkinek - tehát nemcsak a kormánynak, hanem például az ellenzéki pártoknak is – kampányolniuk a részvétel ellen vagy mellett, illetve az igenek/nemek ellen vagy mellett.

A kérdés, amit október 2-án lehet megválaszolni, ez lesz:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosultak 50%-a plusz egy fő elmegy szavazni.

A kormány nyilván a nem-ek és a részvétel mellett fog kampányolni, az ellenzéki pártok ezekben a kérdésekben már megosztottabbak.

A Jobbik a részvétel mellett és a nemekre buzdít. Szerinte a részvétel azért is fontos, mert ha nem érvényes a népszavazás, az Brüsszel kezében lesz fegyver a kvótakérdésben.

Az Együtt azt szeretné, ha minél többen maradnának távol, mert szerintük a népszavazás nem az egyébként Magyaország által már elfogadott (igaz, közben bíróságon megtámadott) kvótarendszerről, hanem Orbán Viktor kormányának népszerűségéről szól.

A Demokratikus Koalíció szintén ezt nyomja.

Az MSZP szintén.

A Fidesz nyilván a kormánnyal ért egyet, és közben igyekszik kiugrasztani a bokorból a xenofób nyuszit, azaz pl. a baloldali pártoktól azt kérdezi, mondja ki, igennel vagy nemmel szavazna.

A törpeminoritású Liberálisok azt kérik, mindenki menjen el, és határozott igennel válaszoljon, de ők úgy értelmezik, hogy a kormány munkájáról fognak az emberek valójában szavazni.

Az LMP álláspontja egyelőre zavaros. Legalábbis nekem.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.