Emiatt a póló miatt veszítette el állását egy dél-koreai színésznő

“A lányoknak nincs szükségük hercegre” - ez volt arra a pólóra írva, amit Kim Jayeon dél-koreai színésznő tett ki egy hónapja a Twitterre.

Első látásra ártatlan üzenetnek tűnik, de Jayeon pólója akkora felháborodást keltett a dél-koreai férfiak, főleg a gamerek körében, hogy a színésznő elveszítette állását. Jayeon az Ázsiában felettébb népszerű mászkálós-harcolós online multiplayer játék, a Closers egyik karakterének hangját adta, de a játékot Dél-Koreában kiadó cég, a Nexon a kommentekben tiltakozó, a színésznőt minősítgető és lekurvázó kommentek miatt úgy döntött, hogy ahelyett, hogy megvédené, inkább megválik Jayeontól, és lecseréli valaki másra.

  Karakter a Closersből. A rajzolt nők lehetnek bátrak és erősek, az igaziak nem.

A közfelháborodásban valószínűleg közrejátszott, hogy a pólót egy helyi feminista szervezethez, a Megaliához kötődő társaság gyártotta, a Megaliánál pedig kevés dolgot gyűlölnek jobban a tradicionális férfi-női szerepleosztás mellett kardoskodó, a férfidominanciában hívő dél-koreai férfiak - különösen, hogy a Megalia a pólóeladásokból származó bevételekeből a nőket bántalmazó férfiak ellen indított pereket finanszírozza. A szervezet szerint a pólóra nyomtatott felirat azt üzeni, hogy a nőknek nincs feltétlenül szükségük a férfiakra ahhoz, hogy megvédjék és eltartsák őket, ehelyett tiszteletre és egyenlőségre vágynak.

A szervezetnek egyébként már a logója is vérig sérti a férfiasságukra büszke dél-koreai férfiakat:

Jayeon kirúgása ellen a Megalia aktivistái százfős tüntetést szerveztek, ami háromszáz fősre duzzadt, de persze nem zajlott atrocitások nélkül: megjelentek a nők ellen tüntető férfiak, akik többek között disznóknak nevezték a feminista mozgalmárokat.

Dél-Korea évtizedek leforgása alatt vált lepattant agrárországból a világ egyik legfejlettebb ipari társadalmává, de a hagyományos férfi-női szerepeket tekintve nem történtek mélyreható változások: a feministák szerint a nők még mindig a férfiak elvárásainak megfelelően élnek, aki pedig változtatni próbál, durva támadásoknak teszi ki magát. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.