Müncheni reptér: ahol öröm az átszállás!

Európa legnagyobb reptere a frankfurti, Göteborgban koedukáltak a vécék és rénszarvasok néznek le a falról, Skopjében hatalmas arany Nagy Sándor szobor van a csarnok közepén, Nizzában nem rossz, ahogy a pálmafák fogadják az embert az épületből kilépve, de a legszívesebben valahogy mégis Münchenben üti el az ember az időt az átszállásig.

Európa hetedik, Németország második legnagyobb reptere a müncheni

A bajor főváros repterének hivatalos neve Franz Josef Strauss, pontosabban Strauß repülőtér, de senki ne gondoljon zeneszerzőre. Ez a Strauss egy politikus volt, Bajorország tíz éven át regnáló miniszterelnökeként ('78-'88) vált népszerűvé a helyi német lakosság körében.

Európa hetedik legnagyobb reptere a müncheni, Liszt Ferihegyről és számos egzotikus végállomás felé ide vezet az első ugrás. A repteret alapvetően a Lufthansa uralja, a német giga-légitársaság egész csomó jópofasággal kedveskedik az utasoknak, ingyen újság, ingyen kávé, tea, forró csoki, kellemes ingyen-pihenők várják az átszállókat:

A kapuk előtt ingyenes melegital-automaták és otthonos kis várótermecskék kényeztetik a müncheni átszállókat

A vécék mindig tiszták, a közlekedő terek burkolatai nemkülönben, az üvegablakok sem mocskosak soha, és esküszöm, még a biztonsági átvizsgálás személyzete is kedves, néha kifejezetten vicces az utasokkal.

Az igazi királyság a müncheni reptéren egyébként az idén tavasszal üzembe helyezett, szintén ingyenesen használható vezető nélküli mini-metro, amellyel egy perc alatt át lehet ugrani az 1-es terminálról a 2-esre:

A kisvonat típusjelzése elég prózai: APM, azaz Automated People Mover, automatizált népmozgató

Eddig csak ez a vezetőmentes suhanás hiányzott Münchenben, de Párizs, Frankfurt után most már ez is megvan a bajor fővárosban. Aki arra jár, próbálja ki ezt is a Weißwurst és a helyben főzött sör mellé! Igen, ilyen is van, bár ennek kipróbálásához ki kell menni a terminálból - és már a bankkártyát is elő kell húzni. Az Airbräu nevű kocsmában gyönyörű, hatalmas réz-edényzetben rotyog a sör, az étlapról pedig Ottó nyomatékosan ajánlja a Käsespätzlét, ezt a tiroli eredetű, de Münchenben is kiválóan készített sajtos nokedli-féleséget.

Münchenben még a repülőtéren is természetesen illeszkedik a tájba a helyi sörfőzde

A reptéri boltok, étkezdék a szokásos nyugat-európai színvonalat hozzák, persze sok-sok bajor specialitással. A Bayern-München mezek, a perec és persze a sör adják a couleur locale-t a divatmárkák, parfümcégek, csokigyártók egyen-cuccai mellé:

Perec és Bayern-cuccok a kisbótban

Bankjegy-automata van minden sarkon a hatalmas reptéren, de persze itt is akkor jár legjobban az ember, ha kártyával fizet a szuvenírekért, ruhákért, bármiért. A contactless fizetés komfortja mellé a jellemzően az otthoni pénzváltásnál is kedvezőbb konverziós tarifa és a biztonság is jár annak, aki nem gyűrött bankókkal és csörgő érmékkel bűvészkedik, hanem a legmodernebb fizetési módszerrel élvezi a legmodernebb közlekedési csomópontok minden örömét.

Contactless bankkártyával a legkényelmesebb, leggyorsabb a fizetés
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.