Visszavonta titokban kiválasztott jelöltjeit a kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának magyar posztjára

Tbg
2016 szeptember 13., kedd 10:06
66

„A korábban közzétett jelölések visszavonásra kerülnek annak ellenére, hogy az Európa Tanács bírójelölési eljárásra vonatkozó ajánlásainak kötelező ereje nincsen”

írja a kormany.hu, és egyben közli, „pályázatot hirdet az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar bírói posztjának betöltésére.”

Az Emberi Jogi Európai Bíróság őrködik az Európa Tanács 47 tagországának emberi jogi és szabadságjogi ügyei felett. Elég magas presztízsű testület, magyar tagja jelenleg Sajó András.

Ezért a bírák kiválasztásánál is fontos az átláthatóság, mind a jeltöltek, mint a kiválasztási eljárás tekintetében.

Ehhez képest a magyar kormány igyekezett úgy betolni három jelöltet, hogy nemhogy a kiválasztásuk módjáról, de még magukról a jelöltek nevéről sem lehetett tudni semmit.

Ezt több civil szervezet is sérlmezte, többek között nyílt levelet fogalmaztak meg Trócsányi László igazságügyi miniszternek, aki viszont „érdemi választ nem adott”, számolt be a Helsinki Bizottság (HB) még júniusban.

Ezután 15 civil szervezet egyenesen az Európai Tanácshoz (ET) fordult, hogy sérelmezze a magyar gyakorlatot, és utasítsa vissza a láthatatlan jelölteket. A HB megjegyzi, ezt két esetben Szlováliával, egy esetben Azerbajdzsánnal megtette már az ET.

A kormány közleményébe nem indokolta, hogy váratlanul miért vonult vissza mégis.

„A pályázatot a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben tette közzé a Tárca 2016. szeptember 13-án”

- írja a kormany.hu