A német vegyipari óriásvállalat veszi meg a rosszhírű génmanipulátort

gazdaság
2016 szeptember 14., 15:13

Harmadszori ajánlattal, 66 milliárd dollárért veszi meg a német Bayer az amerikai Monsanto-t. (Igaz, ez nem csak készpénz: arról van szó, hogy az üzletben a 128 dolláros részvényárfolyam alapján ennyire értékelik a Monsanto-t, de a Bayer a tranzakció harmadát a felvásárolt cég eszközeivel fedezett átváltható kötvényekkel finanszírozza.)

66 milliárd dollár elég sok pénz, közel kétharmad annyi, mint amennyit egész Magyarország megtermel egy év alatt.

A Bayer főleg a vegyiparban és a gyógyszeriparban nagy, de az övék a világ második legnagyobb permetszer-üzletága. A Monsanto főleg génmanipulált vetőmagjairól és megkérdőjelezhető etikai hozzáállásáról volt híres (a cég már-már kultikus gyűlöletnek örvend a zöld aktivisták körében), de ettől függetlenül ez a világ legnagyobb vetőmagcége. Igaz, az utóbbi időben – a nyersanyagárak esése miatt – nem ment olyan jól nekik, ezért is válhatott a cég felvásárlási célponttá.

A Bayernek vélhetően az a terve a Monsanto felvásárlásával, hogy megkerülhetetlen szereplő legyen a mezőgazdaság most futó technológiai forradalmában: egyszerre lehessen tőle vetőmagot, vegyszereket és technológiai, adatelemzési megoldásokat vásárolni. De ha simán csak összeadjuk a két cég éves árbevételét, akkor 70 milliárd dollár jön ki, amivel messze ez lesz a legnagyobb vállalat a piacon.

A versenytársak is egyesülései hullámban vannak, amihez hozzájárul, hogy most még alacsonyak a jegybanki kamatlábak, így gyakorlatilag olcsó a pénz. Az amerikai DuPont és a Dow Chemical már megegyezett a fúzióban, de a hatóságok még nem hagyták jóvá, a svájci Syngentát pedig egy kínai vállalat, az állami ChemChina vette meg. (Reuters, Financial Times, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.