Juncker tagadta, hogy alkoholista lenne, majd felhajtott négy pohár pezsgőt

"Konyakot iszik reggelire"

- mondta egy vezető brüsszeli diplomata Jean-Claude Junckerről, az Európai Bizottság elnökéről, akivel kapcsolatban évek óta beszédtéma, hogy kicsivel többet iszik a kelleténél, és gyakrabban marad ki szórakozni, mint ami egy ilyen fontos beosztású politikustól elvárható lenne.

Johannes Hahnnal, az Európai Szomszédságpolitika biztosával (Fotó: Janek Skarzynski / AFP)

Juncker még kedden interjút adott a francia Libération-nak, ahol tagadta ezeket a híreszteléseket, miközben a szöveg szerint az interjú ideje alatt azért elfogyasztott négy pohár pezsgőt.

Az egyik leggyakrabban megosztott felvétel Junckerről az, amikor európai vezetőket, köztük Orbán Viktort üdvözli a tavaly májusi uniós csúcson. Juncker mindenkit megpaskolgat, aki a keze ügyébe kerül, Donald Tusk Európai Tanács-elnök látványosan feszeng az oldalán, különösen miután a bizottsági elnök jól hallhatóan kétszer is lediktátorozza a magyar kormányfőt. Az esetről az interjúban meg is kérdezték Junckert, aki azzal hesegette el a kérdést, hogy mindig így hívja Orbánt, ilyen a habitusa, és ha valaki kicsit elüt a megszokottól Brüsszelben, rögtön őrültnek vagy piásnak nézik.

Vissza is kérdezett a riporternek, szerinte valóban hivatalban lenne még ma is, ha konyakot reggelizne? Állítólag még felesége előtt is magyarázkodnia kellett a híresztelések miatt.

A pletykák része Juncker furcsa járásból ered. Erről azt mondta, hogy egy súlyos autóbaleset óta egyensúlyi problémái vannak, - hónapokat kellett tólószékben közlekednie -, lépcsőn azóta többnyire korlátba kapaszkodva közlekedik. Egy holland miniszter emiatt részegnek is hitte.

Juncker személyes megpróbáltatásnak csak azt éli meg, hogy 14-15 órát kell dolgoznia egy nap, ami sokkal több, mint amennyit luxemburgi miniszterelnökként elvártak tőle. (Telegraph via Libération)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.