Juncker tagadta, hogy alkoholista lenne, majd felhajtott négy pohár pezsgőt

külföld
2016 szeptember 15., 09:03
comments 192

"Konyakot iszik reggelire"

- mondta egy vezető brüsszeli diplomata Jean-Claude Junckerről, az Európai Bizottság elnökéről, akivel kapcsolatban évek óta beszédtéma, hogy kicsivel többet iszik a kelleténél, és gyakrabban marad ki szórakozni, mint ami egy ilyen fontos beosztású politikustól elvárható lenne.

Johannes Hahnnal, az Európai Szomszédságpolitika biztosával (Fotó: Janek Skarzynski / AFP)
photo_camera Johannes Hahnnal, az Európai Szomszédságpolitika biztosával (Fotó: Janek Skarzynski / AFP)

Juncker még kedden interjút adott a francia Libération-nak, ahol tagadta ezeket a híreszteléseket, miközben a szöveg szerint az interjú ideje alatt azért elfogyasztott négy pohár pezsgőt.

Az egyik leggyakrabban megosztott felvétel Junckerről az, amikor európai vezetőket, köztük Orbán Viktort üdvözli a tavaly májusi uniós csúcson. Juncker mindenkit megpaskolgat, aki a keze ügyébe kerül, Donald Tusk Európai Tanács-elnök látványosan feszeng az oldalán, különösen miután a bizottsági elnök jól hallhatóan kétszer is lediktátorozza a magyar kormányfőt. Az esetről az interjúban meg is kérdezték Junckert, aki azzal hesegette el a kérdést, hogy mindig így hívja Orbánt, ilyen a habitusa, és ha valaki kicsit elüt a megszokottól Brüsszelben, rögtön őrültnek vagy piásnak nézik.

Vissza is kérdezett a riporternek, szerinte valóban hivatalban lenne még ma is, ha konyakot reggelizne? Állítólag még felesége előtt is magyarázkodnia kellett a híresztelések miatt.

A pletykák része Juncker furcsa járásból ered. Erről azt mondta, hogy egy súlyos autóbaleset óta egyensúlyi problémái vannak, - hónapokat kellett tólószékben közlekednie -, lépcsőn azóta többnyire korlátba kapaszkodva közlekedik. Egy holland miniszter emiatt részegnek is hitte.

Juncker személyes megpróbáltatásnak csak azt éli meg, hogy 14-15 órát kell dolgoznia egy nap, ami sokkal több, mint amennyit luxemburgi miniszterelnökként elvártak tőle. (Telegraph via Libération)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.