A szerzői jog nem isteni eredetű, ezért továbbra is szabad a diákoknak az egyetemeken tankönyveket fénymásolni Indiában

A legnagyobb nemzetközi tankönyvkiadók, így az Oxford University Press, a Taylor and Francis és a Cambridge University Press indítottak pert a delhi-i egyetem ellen, mert az egyetem kurzusain gyakran a tankönyveikről, munkafüzeteikről készült fénymásolatot adnak a diákjaiknak.

De a kiadók nem jártak szerencsével, az újdelhi-i bíróság kimondta, hogy a szerzői jog nem isteni eredetű, ezért nincs gond az egyetem eljárásával. Emellett kimondták, hogy az egyetem hivatalos fénymásolói védelmet éreznek a szerzői jogi törvény alól, mivel az oktatási célú tartalmak eleve nem védhetőek szerzői joggal.

A perelő kiadóknak nem is az egyetemi könyvtár gyakorlatával volt a fő bajuk, hanem a fénymásolásra szakosodott egyetemi üzlettel, ezért fordultak 2012-ben a bírósághoz.

A 94 oldalas indoklásban a bíró saját fiatalkori élményeire is kitért, hogy egyetemistaként még nagyon drága és nehézkes volt fénymásolni, ezért kézzel másoltak ki részeket a könyvtári könyvekből.

A bíróság végig nagyon megértő volt az egyetemmel szemben: a könyvtári könyvek limitált száma, a szorgalmi időszak rövidsége és hasonló szempontok is mind felmerültek. (Times of India)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.