Árt a turizmusnak az erősödő szélsőjobb Németország keleti felében

2016 szeptember 21., szerda 17:42
98

Németországban évente készül egy kormányzati jelentés arról, hogy áll az egyesítése a két országnak, mennyire sikerült az egykori NDK területén meglévő gazdasági és társadalmi hátrányokat ledolgozni, javítani a régió versenyképességét.

Az idei jelentés egyik érdekes megállapítása, hogy az erősödő szélsőjobboldali tendenciák miatt mérhető kár éri a régiót a turizmusban, mindez ugyanis elriaszthat sokakat, hogy felkeressék az ország keleti felének városait.

A jelentés szerint a hatás már mérhető is: a Pegida-mozgalmat is elindító Drezdában érezhetően csökkent a turisták száma, hat év után először, mintegy 3 százalékkal.

Berlin és a tévétornya (Paul Zinken/dpa) Fotó: Paul Zinken

A kormány térségért felelős különleges képviselője, Iris Gleicke szerint az itt élők döntő többsége ellenzi a szélsőjobb megerősödését, de most arra lenne szükség, hogy egyházi vezetőkkel, az üzleti elit tagjaival és politikusokkal összefogva ki is fejezzék ezt.

A szerdán bemutatott jelentés szerint az egykori NDK területe még mindig csak kullog az NSZK-s országfél után: bár a munkanélküliség az elmúlt 15 évben 18 százalékról 9,2 százalékra csökkent, ez még mindig majdnem közel duplája a nyugati 5,7 százaléknak. A termelési arány egy főre vetítve pedig még mindig 27 százalékkal alacsonyabb keleten.

Ráadásul a keleti országfélben probléma a társadalom öregedése is, mivel ebben az országrészben még komolyabb gond a születő gyerekek hiánya.

Gleicke szerint az országrész problémáira éppen a bevándorlás jelenthetne egy lehetőséget, de a jelentés szerint pont a keleti félre kevés bevándorló érkezik. Még a városok között szétosztott menekültek is idővel inkább a prosperálóbb nyugati városokba állnak tovább.

Ezért is érdekes, bár nem példanélküli jelenség, hogy pont azokon a területeken erősödtek meg ennyire a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali erők, ahol az országon belül a legkevésbé vannak jelen a bevándorlók.

A szerzők szerint az idegenellenes tendenciák erősödéséért inkább lehet magyarázat, hogy évtizedeken át nagyon sokat emigráltak innen nyugatra, ami felbontotta a társadalmi kötelékeket, meggyengítette azokat a társadalmi-szociális hálókat, melyek képesek fellépni a rasszizmussal szemben. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt