Miért pont a parlagfű az első számú közellenség az allergén növények közül? Megkérdeztük.

parlagfű
2016 szeptember 22., 18:03

A minap megírtuk, hogy is zajlik a gyakorlatban a parlagfű elleni védekezés Magyarországon. A poszt látványos kommenthullámot vetett, és felbukkant egy különösen izgalmas kérdés is a hozzászólások között. Miért a parlagfű a főgenyó az összes allergén növény közül? Miért nem a mogyorót, pázsitfűféléket, csalánt irtjuk (legalábbis verbálisan) olyan intenzíven?

Tényleg, miért?

Kreatív nyomozati módszert használva (google: parlagfű, allergia) találtunk egy hitelesnek tűnő intézményt (céget), a Budai Allergiaközpontot, akiknek emailben feltettük ezt a kérdést. A sajtós kollegina pedig megadta egy allergológus szakember, bizonyos Nékám Kristóf úr telefonszámát, aki prof. is, dr. is, szóval semmi okunk nincs kételkedni abban, amit elmondott erről a kellemetlen gyomról. Miszerint:

A parlagfüvet az 1920-as években hurcoltuk be Európába különböző élelmiszer-szállítmányokkal, az Adria felől terjedt el a kontinensen. A mi pechünk, hogy a Kárpát-medence száraz, meleg éghajlata nagyon kedvez neki, így nálunk különösen intenzven tudott szaporodni, terjedni.

A parlagfű pollenjében lévő allergén fehérje lényegében nem különbözik a többi, arra hajlamosaknál hibás atavisztikus immunreakciót beindítani képes allergéntől, de van pár olyan extra körülmény, ami miatt mégis veszélyesebb ez a növény a többieknél. Az első, hogy hatalmas mennyiségben képes termelni a pollent, sokkal nagyobb tömegű allergén anyagot szór szét egy tőre vetítve, mint más növények. A másik, hogy ezek a pollenszemcsék kicsik, jól terjednek a szélllel és sokáig megmaradnak a levegőben lebegve - és jobban kötődnek az olyan, allergizálódást segítő egyéb anyagokhoz, mint például a dízel-kipufogógáz koromszemcséi. A harmadik, hogy a pollenszemcsék felszínét kis horgok, tüskék borítják, amik mintegy lehorgonyozzák a pollent a nyálkahártyán, a könny, torokváladék nem tudja olyan hatékonyak kimosni a szervezetünkből ezt az anyagot, mint más allergén szemcséket.

photo_camera Ha ez nem lenne, jobb lenne

Pech, hogy ha allergén anyagként a parlagfű pollenje beindítja a túlzott és indokolatlan immunreakciót, a szervezet hajlamos lesz más allergénekre is fokozottan reagálni, vagyis ha a parlagfű a fent említett hatékonyságával bedurrantja az allergiát, utána már mástól is jó eséllyel tüsszögünk, bedugulunk, nem alszunk, könnyezünk majd :-(

A fő kérdésre (Mi lenne, ha a NÉBIH olyan hatékony felszólító leveleket lenne képes írni, hogy már holnap eltűnne az összes parlagfű?) pedig a válasz: természetesen az allergiások allergiások maradnának, de bizony sokkal kevesebb új allergiás lenne, sokkal lassabban allergizálódna a populáció.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.