5 százalék alatt a munkanélküliség

gazdaság
2016 szeptember 27., 05:47
comments 166

Dupla örömhírről számolt be a KSH: a rendszerváltás óta először bukott 5 százalék alá a munkanélküliségi ráta, és a foglalkoztatottság is nőtt.

photo_camera Nahát, éppen akkor indul meg a munkanélküliség csökkenése és a foglalkoztatottság növekedése, amikor lendületet adtak a közmunka-programnak.

Más kérdés, hogy ezeket a statisztikákat évek óta agyonkozmetikázzák.

A közmunkaprogram résztvevőinek aránya például a munkaerőpiaci résztvevők 5 százalékánál van. Mivel ez egy munkának álcázott szociális program, ezért ez nagyjából olyan, mintha a korábban munkanélküli segélyt kapókat átcímkéznénk foglalkoztatottá.

És ezen kívül még ott vannak a kivándorlók, akiket 2-3 százezres méretűre szoktak konzervatívan becsülni. Magyarországon ők is munkavállalónak számítanak, hiába másik országban van munkájuk.

(A KSH 115 ezer külföldi telephelyen dolgozó munkavállalót, 231 ezer közmunkást és 122 ezer munkanélkülit tartott számon 2015 június-augusztusban. A legrosszabb válsághónapban, 2010 elején nem érte el a félmilliót a munkanélküliek száma, akkor még alig létező közmunkaprogrammal és a mostani töredékében mérhető külföldi munkavállalókkal).

Az viszont tény, hogy álláskeresőből – és főleg olyan szakképzett álláskeresőből, amilyeneket a cégek keresnek – iszonyatosan kevés maradt, a munkaerőhiány most már a gazdasági növekedés egyik fő gátja lett (az iszonyatosan kevés tőkeberuházás mellett). Így lesz tehát gazdaságpolitikai "sikerből" – tehát a munkanélküliség megkozmetikázott eltüntetéséből – egyértelmű kudarc.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.