Önkormányzati hivatalnokoknak és közmunkásoknak is telefonálgatniuk kell fideszes útmutató alapján a népszavazás sikeréért

politika
2016 szeptember 28., 12:29
comments 452

Nem elszigetelt eset volt, amiről tegnap írtunk, hogy arra utasítottak hivatalnokokat, hogy külön kiosztott telefonokkal, Kubatov-listával és egy Fidesz-KDNP-s logóval ellátott kétoldalas útmutatóval felfegyverkezve egy-egy vidéki szavazókörzetben hívogassanak szavazókat, és győzködjék őket a népszavazás fontosságáról. Közhivatalnokként, munkaidőben, pártutasításra, ami így első ránézésre finoman szólva is szabálysértőnek tűnik.

Azóta több hírt is kaptunk hasonló esetekről. Ezekben közös, hogy a hivatalnokok tisztában vannak vele: ha kiderül, hogy beszéltek a sajtóval, akkor elvesztik állásukat.

Egyik forrásunk egy Pest megyei kistelepülésről írt, és részletesen beszámolt a mozgósítás folyamatáról. Náluk nem csak előkészületek voltak, mint a minisztériumban: ezen a héten már

„folyamatosan mennek a telefonálgatások, reggeltől délutánig, még szombaton is lesznek”.

Tehát náluk is munkaidőben kell a népszavazás sikeréért dolgozni. A hivatalban közmunkások is dolgoznak, nekik is kötelező beszállni a telefonálgatós munkába. A hivatalt fideszes önkormányzati képviselők utasítják erre, ők szervezik és irányítják az ezzel kapcsolatos teendőket.

A Pest megyei önkormányzati hivatalnok és munkatársai is megkapták ugyanazt a praktikus, pártlogós útmutatót, mint amit a tegnapi cikkben mutattunk.

Ezt a Fidesz-KDNP logós útmutatót kapták a kormánytisztviselők arról, hogy mit is kéne mondaniuk a felhívott választópolgároknak.

Csak neki nem azzal kell kezdenie a mondókát, hogy "Jó napot, a Fidesz nevében telefonálok, kényszerbetelepítés, van egy perce?", hanem azzal, hogy "Üdvözlöm, XY országgyűlési képviselő munkatársa vagyok, (...)".

Egyébként állítása szerint minden pont ugyanúgy ment, ahogy a tegnapi cikkünkben írtuk.

Megkapta ugyanazt a Kubatov-listát is:

A tegnapi cikkben szereplő, minisztériumi forrásunk Kubatov-íve így nézett ki:

A számlista, amely alapján hívogatniuk kell a választókat.

(Pontosan olyan ívek ezek, mint amiket egy tavalyi, a Kubatov-ifjúgárdistákról szóló cikkben bemutattunk.)

Az íveken címek szerint vannak listázva a szavazók, néhol a hozzájuk tartozó mobilszámokkal együtt. Az ív jobb oldalán lévő rubrikákban kell besatírozni az adott válaszokat. Például hogy a felhívott állampolgár hány családtagja tervez részt venni a szavazáson, igényel-e mozgóurnát vagy más segítséget.

A gépezet kifejezetten olajozottan működik technikai szempontból: „van egy adatbázis a számítógépben, melyben szerepelnek azoknak a nevei, akiket hívni kell, telefonszámmal együtt. A számítógép hozzá van csatlakoztatva egy telefonhoz, és már indul is a hívás. A telefon kezelőinek a hívás végén be kell jelölni a válaszokat, amiket a hívott fél adott.”

Ha hasonlót tapasztalt közhivatalban, kérjük írja meg nekünk tapasztalatait: megirom(kukac)444.hu.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.