Pablo Escobar fia szerint túl jószívűnek ábrázolta apját a Narcos

külföld
2016 szeptember 28., 16:35
comments 67

Óriási siker a Netflix sorozata, a kolumbiai drogbáró Pablo Escobar életét bemutató Narcos. A második évadjánál járó sorozatnak azonban egy elégedetlen nézője biztos, hogy akadt: Escobar fia, Juan Pablo, vagy ahogy most hívják, Sebastian Marroquin.

Az apja halála óta Buenos Airesben élő férfi a spanyol el Paisnak mesélt arról, hogy mennyire kiakadt a sorozattól. Egyrészt azért, mert szerinte a Narcos tele van tévedésekkel, kezdve azzal, hogy ő sokkal idősebb volt akkor, amikor a sorozat játszódik, azaz a drogbáró életének utolsó éveiben.

Juan Pablo volt Escobar legidősebb gyermeke, a sorozatban 8 év körüli srácként bukkan fel. Pedig ekkor már 16 éves volt, és mint mondja, tudott mindenről, amit apja tett. Együtt néztek tévét és ha a hírekben egy robbantásos merényletről volt szó, az apja száraz hangon közölte, hogy ő tette oda azt a bombát. Azt sem titkolta sosem, hogy bűnöző és hogy drogkereskedelemmel foglalkozik.

Pablo Escobar és fia a Fehér Ház előtt
photo_camera Escobar és fia a Fehér Ház előtt (RED CREEK PRODUCTIONS/SEBASTIAN MARROQUIN/HANDOUT/dpa)

Juan Pablo végül azért maradhatott életben, mert Escobar halála után a családtagok kiegyeztek a rivális Cali-kartell tagjaival, hogy minden értékükért cserébe elmenekülhetnek. Így kötött ki Esocbar özvegye és két gyermeke Argentínában, ahol állítólag békés életük volt, egészen addig, amíg a sorozat újra rivaldafénybe nem állította őket.

A férfi azért is elégedetlen a sorozattal, mert apját túlságosan jószívűnek ábrázolják. A Netflixben Pablo Escobar egyszerre könyörtelen drogbáró és családjáért aggódó, érzelmekkel teli apa. De a valóságban Esocbar sokkal kegyetlenebb volt fia elmondása szerint. Juan Pablo szerint nagyobb felelősséggel kellett volna kezelni ezt a történetet, hiszen Escobarnak több ezer áldozata lehetett, terrorba taszította az országot. Ráadásul a sorozat ráerősít azokra a hangokra, mely szerint a kábítószer-kereskedelem valami menő dolog.

Egy könyvet írt már az apja gyilkosságáról, most egy másikat tervez, amiben az utolsó két hónapot mesélné el, amit mellette töltött. Szerinte a sorozatból hiányzik annak érzékeltetése, hogy milyen volt állandó félelemben és terrorban élniük, az erőszak pedig sokkal inkább jelen volt, mint amit a Narcos megmutat.

Az sem igaz, hogy egy rakás kartelltag vigyázta volna őket, amíg menekülniük kellett az Escobarra vadászó rendőrök és rivális bandák elől. Valójában mindenki elárulta őket, vakon menekültek az országban és közel sem éltek olyan körülmények között ekkor, mint ahogy azt a sorozat bemutatja. Juan Pablo bevallotta azt is, hogy a Netflix korábban megkereste, hogy segítse a sorozat elkészítését, de visszautasította az ajánlatot, nem akart részt venni ebben.

Juan Pablo Escobar 2014-ben (AFP PHOTO/Luis Acosta / AFP PHOTO / LUIS ACOSTA)
photo_camera Juan Pablo Escobar 2014-ben (AFP PHOTO/Luis Acosta / AFP PHOTO / LUIS ACOSTA)

A 39 éves férfi jelenleg építészként dolgozik, ugyanakkor van egy vállalata is, amelyik apja képmásával gyárt pólókat. Élete egy állandó ellentmondás, mondja.

Fia elmondása szerint apja végül öngyilkos lett, miután teljesen körbekerítették. Utána anyjával tárgyalniuk kellett a rivális kartellekkel. Mindent át kellett adniuk, pontosan ismerték, mekkora vagyonuk volt.

Ugyanakkor a hatóságok nem voltak teljesen meggyőződve a történet hitelességéről, és a férfi anyját az argentin hatóságok két évre börtönbe is zárták pénzmosásért. (El Pais)

A sorozatról a Geekz írt részletes kritikát, itt az első évadról, itt pedig a másodikról lehet olvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.