Az elmúlt 12 évben 1000 fogorvos ment külföldre

Ezt Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke, kaposvári fogorvos mondta el a Sonline-nak. A cikkből kiderül, hogy országosan és Somogy megyében is egyre kevesebb fogorvos vállal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott körzetet. Somogy megyében 7 körzet tartósan betöltetlen, ott van olyan hely, ahol 2004 óta nincs körzeti fogorvos.

Herczeg Olda elmondta, hogy a tartós alulfinanszírozottság miatti hiányt helyettesítéssel/körzetösszevonással próbálják megoldani, de ez hosszú távon a betegellátás biztonságát veszélyezteti. A betegek nem tudnak messzire utazni a kezelésekre, így a magyarok eleve rossz fogászati mutatói tovább romlanak. A magyarok közel 50 százaléka csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagyon fáj a foga, így romlik az esély, hogy időben észrevegyenek egy megmenthető fogat, vagy felfedezzenek egy még kezelhető szájüregi rákos daganatot – mondta.

Európában nálunk a legtöbb szájüregi daganatos megbetegedések miatti haláleset.

A fiatal fogorvosok külföldi munkában vagy magánpraxisban gondolkodnak, de magánorvosként is inkább a már jól menő, főleg külföldi betegeket kezelő rendelőkhöz mennek, mert nem sokan nyitnak saját magánrendelőt a magas költségek és a bürokratikus megpróbáltatások miatt – mondta el a fogorvos a Sonline-nak.