Tanácsadói szerint Trump egy zseni, mert 18 éven át nem fizetett adót

külföld
2016 október 03., 05:32
comments 41

Írtunk mi is arról vasárnap, hogy a New York Timesnak sikerült megszereznie Donald Trump republikánus elnökjelölt néhány adópapírját 1995-ből. Ezekből az derült ki, hogy Trump a kilencvenes évek elején bedőlt kaszinó- és ingatlanbiznisze után gigantikus veszteséget halmozott fel, amit a kedvező adótörvényeknek köszönhetően le tudott írni a következő 18 évben, megúszva így a szövetségi jövedelemadó befizetését.

Trump régóta nem hajlandó nyilvánosságra hozni adóbevallását, de a most kiszivárgott dokumentumok valódiságát nem tagadta, kampánya csupán azok megszerzésének módját kifogásolta.

Aztán hamarosan beindult az ellentámadás is: Trump ismert támogatói sorra bukkantak fel az amerikai tévécsatornákon, hogy megvédjék az elnökjelölt adózási gyakorlatát.

Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP
photo_camera Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP

Mert, mint tegnap is írtuk, a jelenlegi állás szerint Trump nem követett el semmiféle szabálytalanságot vagy törvénytelenséget, csak élt a leggazdagabb rétegnek kedvező adóoptimalizálási lehetőségekkel. Ezt a vonalat erősítette New Jersey kormányzója, Chris Christie, aki szerint a New York Times cikke egy nagyon jó történet, mert megmutatja, hogy Trump egy zseni és szerinte rávilágít arra is, hogy Trump mennyire alkalmas arra, hogy könnyítsen a munkásosztály adóterhein.

Hasonlóval érvelt Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere, jelenleg Trump közeli tanácsadója is, aki szerint Trump abszolút zseni volt, amiért elkerülte a szövetségi adó befizetését.

link Forrás

Ez az a kérdés amúgy, amiről az elemzők többsége nincs teljesen meggyőződve: nem világos, hogy a Trump által elsősorban megcélzott fehér alsó-középosztály számára mennyire lesz meggyőző az az üzenet, hogy mekkora zseniális húzás, ha egy dollármilliomos éveken át nem fizet adót. Ahogy erénynek tűnhet az adóoptimalizálás az üzleti szférában, nem valószínű, hogy ezt az adóelkerülésre jóval kevesebb lehetőséggel rendelkező munkásosztály tagjai is így élnék meg.

Mellette szempont az is, hogy Trump folyamatosan zseniális üzletemberként pozicionálja magát, általában éppen azzal lehet legjobban kihozni a sodrából, ha valaki ezt kérdőjelezi meg. Ugyan régen történt, de a most nyilvánosságra került információk mégis egy gigantikus, 915 millió dolláros bukást helyeztek el a lapok címoldalain.

Végül pedig szempont az is, hogy Trump a kampány kezdete óta folyamatosan azzal vádolja politikai ellenfeleit, többek között Barack Obamát és a Washington Postot is birtokló Amazon-vezér Jeff Bezost, hogy nem fizetnek adót, ezek után pedig annyira nem néz ki jól, hogy kiderült, valójában ő nem teszi ezt.

Trump Twitteren üzent a lapnak: arról írt, hogy jobban ismeri az ország komplex adórendszerét, mint bárki, aki valaha elnöknek indult, ezért ő az egyetlen, aki helyre is tudja hozni a rendszer hibáit.

Trump adóügyei már az első elnökjelölti vitán is előkerültek, Hillary Clinton már ekkor támadta azzal, hogy évtizedek óta ő az első elnökjelölt, aki nem hozta nyilvánosságra az adóbevallását, és várhatóan ez a téma még hangsúlyosabban jelen lesz a második vitán is.

A jövő héten következő második vita eleve súlyosnak ígérkezik, Trump már belengette, hogy Hillary Clinton hűtlenségét is fel fogja hozni, Trump barátja és tanácsadója, Roger Stone pedig arról Twitteren posztolt arról, hogy szerdán olyan anyag fog megjelenni a Wikileaksen, ami után Clintonnak vége lesz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.