Azért nem ívnak egymással az angol partoknál élő tőkehalak, mert nem értik egymás akcentusát

ÁLLAT
2016 október 05., 06:33

A tőkehalakat főleg húsukról ismerik az angolok – a fish and chips egyik fontos alkotóeleméről beszélünk, a krumpli mellett –, de most egy egészen elképesztő dologra hívta fel a figyelmet velük kapcsolatban egy tőkehalológus professzor:

a cornwalli tőkehalak nem értik a liverpooli tőkehalakat, mert más akcentussal beszélnek.

Vagyis nem beszélnek, hanem az úszójukkal adnak ki hangokat. Ezt is akkor, amikor ívásról lenne szó. Csak hát az egymástól elkülönülten élő tőkehal-populációk nem értik jól meg egymás úszócsapkodásait (az akcentusok miatt), ezért az ívás is nehézkesen megy.

photo_camera Tőkehal.

A kutatás egy további észrevétele az, hogy a környezetszennyezés miatt kevesebbet pletykálnak a tőkehalak, mint korábban, ami az ívás mellett a területek lehatárolásának is fontos. A különböző típusú tőkehalak évszázadok óta lehatárolt területeken élnek, ezért alakulhattak ki a különböző akcentusok.

A slusszpoén az, hogy a haltudós – az Exeter egyetemen oktató Steve Simpson – 300 ezer font állami támogatást kapott erre a kutatásra, amint a Sun nevű konzervatív bulvárlap a jelek szerint kifogásol, pedig most tényleg megtudtunk valami fontosat. (Telegraph, Sun)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.