20 ezer euró helyett 30 könyvet ítélt meg kártérítésként az olasz bíró egy 15 éves prostituált lánynak

külföld
2016 október 06., 09:21
comments 90

Rómában állt bíróság elé egy 35 éves férfi, aki még 2013-ban egy 15 éves lánynak fizetett a szexért. Olaszországban a prostitúció legális, szexuális kapcsolatban pedig a beleegyezési korhatár 14 év, de fiatalkorúnak fizetni a szexért bűncselekmény.

A férfit két év börtönbüntetésre ítélték, mellette pedig a lány ügyvédje 20 ezer eurós kártérítést is kért. A bíró, Paola Di Nicola viszont máshogy döntött: arra jutott, hogy a férfi inkább vegyen 30 könyvet a lánynak és mellé egy filmet is dvd-n.

Mind a harminc könyv női szerzőktől van, Virginia Woolf és Anna Frank kötete is a bíró által összeállított listán van, a film pedig a Szüfrazsett című 2015-ös alkotás.

Olaszországban az indoklások mindig hónapokkal az ítélet után várnak csak nyilvánossá, de a helyi sajtóban sokan írnak támogatólag a döntésről, mint ami segíthet a fiatal lánynak, hogy nagy női gondolkodók életművéből merítsen és hogy az ítélet világos üzenet a női emancipáció melletti kiállásról és morális lecke lehet a lány számára.

De hogy miért az áldozatnak van szüksége morális leckére, az persze jogos kérdés, ahogy az is, hogy a gyerekként prostitúcióba vitt lány nem járt volna-e jobban nagyobb anyagi segítséggel, mint harminc darab könyvvel és egy dvd-vel.

Akadnak is ezért bőven olyanok, akik arról írnak, hogy talán éppen a fiatalkorú prostituálthoz forduló férfinak kéne könyveket felírni, nagyobb szüksége lenne rá.

De a Washington Post cikke szerint az eset jól összefoglalja azt is, milyen kép él a gyermekprostitúcióról Olaszországban: a fiatal lányokat sokszor nem áldozatként, hanem erkölcsileg romlott, félresiklott fiatalokként ábrázolják.

Az egyik kiválasztott könyv szerzője, Silvia Ballestra (aki a Nők ellen, amióta világ a világ című könyvet szerezte), viszont megtiszteltetésnek érzi, hogy művét választotta a bíró és szerinte a pénz nem minden, a bíró helyesen mutatott rá a döntésével, hogy a nők bármit megtehetnek, akár könyveket is írhatnak. (Washington Post, címlapképünk csak illusztráció, semmi köze a történethez.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.