A világ legjobb tizenegyesvédője

futball
2016 október 06., 16:43
comments 27

Ki a világ legjobb kapusa 2016-ban? Buffon? Neuer? Ez még reménytelenebb vitának tűnik, mint hogy ki most a legjobb mezőnyjátékos. Van viszont a kapusszakmának egy jól számszerűsíthető, ráadásul nagyon fontos területe, amiben teljesen egyértelmű, hogy ki a legjobb: Diego Alvesnél senki nem hárít hatékonyabban tizenegyest. Vasárnap az Atlético Madrid ellen hárított kettőt, amivel örökmérlege átlépte a varázslatos 50 százalékos határt.

link Forrás

A Valenciában védő brazil Diego Alves egyébként sem rossz kapus, még ha ez az utóbbi években botrányról botrányra bukdácsoló, a spanyol bajnokságban most is kieső helyen álló csapat eredményein ez nem feltétlenül látszik. 22 évesen, 2007-ben szerződött Európába, majd az Almeríánál lehúzott négy szezon után vette meg az akkor még nem ennyire béna Valencia. Többek között azért, mert a spanyol kicsapat kapujában ellene elvégzett 18 tizenegyesből mindössze hatot tudott értékesíteni az ellenfél. Egyet mellélőttek, egyet a felső lécre, a maradék tízet viszont Diego Alves kivédte.

Az Almería kapujában bemutatott teljesítményre sokan azt hitték, hogy hiába a meggyőző statisztika, komolyabb csapatban ez az eredményesség nem tartható. Valahogy úgy érveltek, hogy a kiscsapatok ellen, sokszor már megnyert meccsen tizenegyest elvégző játékosok nem veszik olyan komolyan a feladatot, ahogy illene. És Diego Alves első valenciai évei őket látszottak igazolni. Első 12 valenciai tizenegyeséből csak hármat tudott kivédeni, ami egyébként még szintén jó kapusteljesítmény, de valóban nem eget rengetően erős átlag.

2014 elején azonban a brazil ismét formába lendült, és azóta nem is állt meg. Az ellene elvégzett legutóbbi 15 tizenegyesből kilencet védett, többek között Griezmann és Cristiano Ronaldo próbálkozását is. Ő a világ egyetlen kapusa, aki a portugál két tizenegyesét is ki tudta védeni, és Lionel Messi három próbákozásából is hárított egyet.


link Forrás

Az Atlético Madrid elleni szombati meccs után - amit egyébként a Valencia így is elveszített 2:0-ra - Diego Alves európai mérlege így néz ki:

45 tizenegyes

21 értékesített

1 kapufa

1 mellé

22 kivédve

Ami azt jelenti, hogy az ellene elvégzett tizenegyesek mindőssze 46,7 százalékát értékesítették, az esetek 53,3 százalékában ő nyert. Ezzel az eredménnyel messze ő a legeredményesebb aktív kapus ma a világon, bőven megelőzve a PSG-ben védő német Kevin Trappot.

Hogy a történelmi ranglistrán hol van pontosan Diego Alves helye, az vita tárgya, mivel minél többet megyünk vissza az időben, annál megbízhatatlanabbak a statisztikák. A legendás szovjet kapus, Lev Jasin például állítólag száznál is több tizenegyest hárított a karrierje során, de erre senkinek nincs bizonyítéka. Az mindenesetre biztos, hogy a foci történetében 50 százalék feletti tizenegyesvédő teljesítményre csak nagyon-nagyon kevés kapus lehetett képes.

Amikor Diego Alvest a titkáról kérdezik, először mindig arról beszél, hogy nem a tizenegyesek kivédése a fontos, hanem a csapat győzelme, majd arról, hogy ez az egész fejben dől el. Mindkét állításban van igazság, de a helyzet ennél bonyolultabb.

AFP PHOTO / JOSE JORDAN
photo_camera AFP PHOTO / JOSE JORDAN

Minden szakértő egyetért abban, hogy Alvesnek tökékeletesek az adottságai a büntetővédéshez, ráadásul alaposan fel is készül az ellenfelekből. A spanyol válogatott, a Real Madrid és a Valencia egykori kapusa, Santiago Cañizares szerint

„Alvesben minden megvan: használja a statisztikai adatokat, megpróbál ráijeszteni a rúgó játékosra, és technikailag is tökéletesen csinálja, hogy egyet előrelép, majd átlósan vetődve zárja a szöget. Abban az egy pillanatban ott az ügyesség, a pszichológia és az önbizalom. Minden gyorsan történik, ilyenkor kell a biztos kéz, mert ha nincs meg a kellő önbizalmad, nem éred el a labdát.”

Azonban hiába az ügyesség és az alapos felkészülés, amióta a tizenegyes tizenegyes, minden egyes rúgásnak a sorsa jó részben fejben dől el. Fokozottan igaz ez a meccseket eldöntő büntetőpárbajokra - sajnos Diego Alvesnek ilyenben még nem volt része - de így van a mérkőzés során elvégzettekkel is. És úgy tűnik, hogy a nagyon ügyes brazil kapus pszichológiai hadviselésben végképp verhetetlen.

link Forrás

Amikor tizenegyest kell védenie, Diego Alves mindig komótosan rákészül a feladatra, és néha a régi kapustrükköt bevetbe még közelről oda is súg valamit a lövésre készülődő játékosnak. Akit aztán a gólvonalon mozogva is igyekszik megzavarni, miközben mindenféle apró jelekből elég hatékonyan következteti ki a lövés irányát. Mindennek a tetejébe pedig olyan hidegvérű, hogy soha nem teszi meg azt a szívességet a rúgó játékosnak, hogy valamerre túl korán eldőlve felajánlja neki az üres kaput.

Több tucat kivédett tizenegyes után pedig Diego Alves legfontosabb segítője minden bizonnyal a saját hírneve. A spanyol bajnokság valamennyi játékosa tisztában van a Valencia kapusának félelmetes hírével, így amikor tizenegyest kell rúgni ellene, hajlamosak elbizonytalanodni. Márpedig egy tizenegyes elrúgása előtt semmi sem veszélytelenebb a bizonytalanságnál.

Ennek az önbizalomhiánynak köszönhetően nemcsak Messi és Cristiano Ronaldo, de biztos és bizonytalan lábú játékosok egyaránt megremegnek az alapvonalon táncoló Diego Alves látványától. Az, hogy most a gyakran hibázó Griezmann lövését kivédte, még nem is volt akkora hír, mint hogy az Atléticóból másodikként próbálkozó Gabiét is, aki a spanyol bajnokságban korábban elvégzett hat tizenegyeséből mind gólt szerzett. Diego Alves ellen ő is megijedt, amitől a jövőben csak még többen fognak. Ezt a szakmát nem lehet nála jobban csinálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.