Nem az új Snowdent kapták el Amerikában

külföld
2016 október 06., 11:46
comments 40
AZ NSA főhadiszállása Marylandben.
photo_camera AZ NSA főhadiszállása Marylandben. The Intercept

"Nem egy Snowden, aki azt hiszi, hogy illegális tevékenységet folytatunk, amit le kell leplezni" - jellemezte egy amerikai kormánytisztviselő Harold T. Martin III-at, a még augusztusban letartóztatott számítástechnikai szakembert, aki a vádak szerint több terrabájtnyi adatot - köztük a New York Times értesülései szerint az ellenséges kormányok számítógépes rendszereinek feltörésére használt programok forráskódját - és ezer dollárt meghaladó értékű, az amerikai kormány tulajdonát képező számítástechnikai eszközt lopott ki az amerikai titkosszolgálat, az NSA marylandi központjából.

Martint augusztus 27-én fogták el, kertvárosi házát kommandósok rohanták le. "Azt hittem, hogy kitört a harmadik világháború" - jellemezte a rohamot Martin szomszédja, Murray Bennet az Interceptnek. A környékbeliek "agyas, hallgatag emberként" jellemezték az 51 éves, családos Martint, akiről nem sokat tudtak.

A korábban az NSA-nek, a letartóztatása idején a Pentagonnak dolgozó külsős vállalkozót a kihallgatótisztjei szerint nem politikai okok motiválták. Erre utal az is, hogy az etekintetben szűkszavú tájékoztatás szerint Martinnál más jellegű információkat találtak, mint amilyeneket Edward Snowden szerzett meg és szivárogtatott ki még 2013-ban.

Snowden célja az NSA átfogó megfigyelési programjának lebuktatása volt. Martinnál a hézagos leírások alapján inkább technikai jellegű információk voltak, például a hackerprogramok forráskódjai.

Pár héttel Martin elfogása előtt ilyen hackerprogramok forráskódjai bukkantak fel az ún. darkweben. Bár az FBI által benyújtott bírósági panasz alapján a Martin házában és kocsijában talált, "több terrabájtnyi" információ egy része, köztük programok forráskódja is felbukkant a neten, azt egyelőre nem tudják biztosan állítani, hogy az adatokat Martin szivárogtatta ki vagy játszotta át egy harmadik félnek. Martin védői, akik még nem tekinthettek be a bizonyítékba, szerdai szűkszavú közleményükben tagadták, hogy védencük kém lenne. "Nem láttunk még bizonyítékokat, de tudjuk, hogy Hal Martin szereti a családját és a hazáját, és nincs rá bizonyíték, hogy el akarta volna árulni a hazáját" - írták, némi ellentmondásba keveredve a bizonyítékokat illetően.

Mindenesetre az FBI jelenleg azt az eshetőséget is vizsgálja, hogy Martin - aki a kezdeti tagadás után beismerte tettét, és azt is, hogy tisztában volt cselekedete törvénytelenségével - valóban úgy gyűjtötte ezeket az adatokat, hogy nem állt szándékában tovább adni azokat. Ez ugyan nem teszi kevésbé kockázatossá a tettét, de így csak egy lenne a sok kormányzati tisztviselő közül, akik a biztonsági előírásokat megszegve hazaviszik magukkal a titkosított információkat. Önmagában ezért is akár tíz év börtönre is ítélhetik.

Az eddigi ismeretek, a lefoglalt adatok alapján a nyomozók úgy vélik, hogy Martin - aki amúgy ugyanannál az NSA-nek és az amerikai hadseregnek bedolgozó Booz Allen Hamilton tanácsadócégnél dolgozott, mint Snowden - még Snowden szivárogtatásai előtt férhetett hozzá az adatokhoz, vagyis azok egy jelentős része már elavult. Ez egyben azt is jelenti, hogy akármilyen kellemetlen is az újabb ügy az NSA-nek, nem a Snowden-ügy után hozott biztonsági intézkedések bukásának bizonyítéka. "A 2013 óta bevezetett intézkedések nem relevánsak ebben az ügyben" - mondta erről a Timesnak egy névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztviselő. (Via NY Times 1, 2, International Business Times, The Intercept)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.