Szélsebesen terjed a populista tekintélyelvűség Európában

POLITIKA
2016 október 07., 20:24
comments 320

Tizenkétezer embert kérdezett meg a YouGov nevű közvélemény-kutató Európa-szerte poltikai nézeteiről, és elég súlyos dolgot találtak – írja a Buzzfeed, amely hozzáférést kapott az adatokhoz, mielőtt azokat nyilvánosságra hozták volna.

Úgy látták ugyanis az adatok alapján, hogy az európai felnőttek fele osztja a populista tekintélyelvűség értékeit, ami egyfajta a keveréke annak, amit Trumptól, az alt righttól, a brexitesektől, Orbántól, Marine Le Pentől és másoktól láthatunk nap mint nap. Azaz bevándorlásellenesség, emberi jogokkal szembeni szkeptikus hozzáállás, EU-ellenesség. (A közvélemény-kutatás felépítéséhez David Sanders, az Essexi Egyetem professzorának segítségét használták fel, az adatfelvétel szeptember elején volt.)

Országonként így oszlik meg a tekintélyelvű populista üzenetekre nyitottak aránya:

Általában több a férfi a populista tekintélyelvűségre nyitottak között, általában öregebbek és kevésbé iskolázottak a támogatói, de ez országról országra erősen változik.

Franciaországban a szavazókorú népesség 63 százalék hajlik erre a nézetre, nem is csoda, hogy már ketten is pályáznak a szavazatukra: Marine Le Pen mellett a visszatérésre készülő Nicolas Sarkozy is bevándorlóellenes üzenetekkel operál.

Magyarország és Lengyelország vezetői pedig teljesen nyíltan akarnak kulturális ellenforradalmat az egész EU szintjén, állapítja meg a Buzzfeed cikke.

Annál érdekesebb, hogy Hollandiában és skandináv országokban több a magasabb végzettségű támogatója a tekintélyelvű populizmusnak a YouGov felmérése szerint. A Németországban mért 18 százalék is kiemelkedően soknak számít történelmi összevetésben. (Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.