Rákot okozhat a nyalás

Egészségügy
2016 október 10., 09:17
comments 89

Bár leggyakrabban a méhnyakrák kialakulása miatt kerül szóba a humán papilloma vírus (HPV), de a Semmelweis Egyetem most arra hívja fel a figyelmet:

a szexuális úton is terjedő megbetegedés miatt rengeteg férfi kap rosszindulatú daganatokat a fejnyaki területen.

Mostanra kiderült, hogy a középgaratban, főként a mandulákban és a nyelvgyökben a daganatos elváltozások 40 százalékát a HPV 16-os típusa okozza, vagyis ugyanaz a vírus, amely a nőknél a méhnyakrák hátterében áll” – mondta Dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

Évente 1500 új középgarat daganatos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, kétharmaduk férfi. Főként a fiatal felnőttek érintettek. Korábban elsősorban a dohányzást és az alkoholfogyasztást tették felelőssé ezekért a tumorokért, de az elmúlt 4-5 évben a HPV-t is hozzáveszik a kiváltó okokhoz. Egyelőre még nem világos, mennyi idő alatt alakul ki, mennyi a lappangási ideje. A HPV okozta tumor szövettanilag úgyanúgy néz ki, mint a dohányzás miatt kialakult rák.

Tamás László szerint jelenleg nem tudni biztosan, hogyan terjed, az biztos, hogy a szexualitásnak is szerepe lehet benne, de nem zárható ki egyéb lehetőség sem, például a cseppfertőzés. Mivel az okok sem világosak, így a megelőzés is nehézkes.

A klinikaigazgató szerint sokat javítana a helyzeten, ha a fiúk is kapnának HPV-elleni oltást.

Figyelmeztetett arra, hogy a két héten túl tartó rekedtség, a véres köpet, a nyaki nyirokcsomó duzzanata, a nyelési nehézség, a fülbe sugárzó egyoldalú fájdalom hátterében gyakran daganatos elváltozások állnak. Ugyanakkor a korai stádiumban diagnosztizált tumor jól kezelhető, ezért ezekkel a tünetekkel érdemes minél előbb orvoshoz fordulni. A kezelés módjában nincs különbség, ám mind a kemoterápiára, mind a műtétre jobban reagálnak a HPV pozitív tumoros betegek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.