Bob Dylan nyerte az irodalmi Nobel-díjat

KULTÚRA
2016 október 13., 11:03
comments 143

A svéd Királyi Akadémia csütörtökön jelentette be, hogy az idei irodalmi Nobel-díj nyertese Bob Dylan.

Az indoklás szerint azért, mert egy újfajta költői kifejezésmódot tudott létrehozni az amerikai dalszerzői hagyományokon belül.

Sara Danils, a Király Akadémia titkára is elismerte, hogy a döntés meglepő lehet elsőre, de ha visszanézünk ötezer évet, láthatjuk Homéroszt és Szapphót, akik szintén költői szövegeket alkottak, azért, hogy előadják őket. Pont, mint Bob Dylan. És a mai napig olvassuk és élvezzük Homérosz és Szapphó műveit.

link Forrás

Dylan 1941-ben született, Robert Allen Zimmerman néven. A hatvanas évek óta az amerikai kultúra meghatározó szereplője, megkerülhetetlen dalszerző, költő, a polgárjogi mozgalmak fontos alakja, minden idők egyik legtöbb lemezét értékesítő előadója. Díjait össze se lehetne szedni, de ezek közül azért ki fog lógni az irodalmi Nobel, amire alighanem amúgy senki nem számított volna.

link Forrás

Az elmúlt ötven évben folyamatosan jelentetett meg lemezeket, 1994 óta pedig hat kötetben jelentek meg rajzai és festményei is.

photo_camera Dylan színpadon, 2012-ben (Christopher Polk/Getty Images for VH1/AFP)

Idén késve jelentették be a győztest, jellemzően az irodalmi Nobel-díjast ugyanazon a héten szokták bejelenteni, mint a természettudományos területek díjazottait. A svéd akadémikusok elmondása szerint egyszerű naptári logisztika okozta a csúszást, de irodalmárok kételkednek ebben, gyakori vélemény volt, hogy a bizottság nem értett egyet a jelöltről és ez okozta a késlekedést.

Azt, hogy kik voltak a jelöltek, mindig csak 50 évvel később hozzák nyilvánosságra, ezért csak 2066-ban tudhatjuk majd meg, kik vetélkedtek még idén az irodalmi Nobelért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.