Kétharmad szerint ma Magyarországon erősen korlátozott a sajtószabadság

POLITIKA
2016 október 15., 13:22
comments 154

A sajtószabadságról és a Népszabadság felfüggesztéséről kérdezett meg ezer embert a Vasárnapi Hírek megbízásából a múlt hét elején a Publicus Intézet. A közvélemény-kutatás eredményei megdöbbentőek.

1. Sajtószabadság

A válaszadók közel

kétharmada szerint ma Magyarországon a sajtószabadság erősen korlátozott,

és a közszolgálati médiumok egyoldalúan közvetítenek. Az egytől-ötig terjedő skálán 2,7 pontot kapott a sajtószabadság hazai helyzete, ami szerint a "nem szabad" megítélés alá esik.

A megkérdezett 67 százaléka szerint jelenleg a Fidesznek van nagyobb befolyása a média működésére, és mindössze két százalék gondolja azt, hogy a baloldalnak. Azzal, hogy a közszolgálati médiumokban a sajtószabadság erősen korlátozott a Fidesz szavazók többsége (45 százalék 43 ellenében) is egyetért.

A megkérdezettek 87 százalékának fontos, hogy a sajtó szabad és a kormánytól független legyen.

2. Népszabadság

Az ezerfős minta 85 százaléka hallott arról, hogy a Népszabadságnak fel kellett függeszteni a működését,

"viszont arról csak egyharmaduk, hogy Fidesz-közeli vállalkozás befolyása alá került."

A válaszolók 43 százaléka arról vallott, hogy valamilyen gyakorisággal olvasta a Népszabadság nyomtatott, vagy online változatát. A nyomtatott változtatot leginkább az MSZP szavazói, a 60 év felettiek és a diplomások olvasták. Az online változatot az MSZP és a Jobbik szavazók, a 45 év alattiak és a diplomával, vagy érettségivel rendelkezők.

A Népszabadság felfüggesztésének okai:

  • 29 százalék szerint azért nem jelenik tovább meg a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat,
  • 23 százalék szerint mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot,
  • és csak 22 százalék sorolja az okok közé a lap veszteséges működését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.