Miért ilyen rasszista Magyarország?

Tbg
külföld
2016 október 16., 10:55
comments 503

Ezt nem én kérdezem, hanem a világ. Ez ugyanis a Magyaországgal kapcsolatban előforduló angol nyelvű kérdések legnépszerűbb alakja a Google szerint, derül ki Jakub Marian cseh nyelvész és művész blogjából.

A blogger térképre vitte Európa országait az alapján, milyen auto-suggestiont, azaz automatikus kiegészítést kap a keresési statisztikák alapján egy európai ország.

„Why is Hungary...”

- ha ezt a kezdetű mondatot beírja az ember a Google-be, akkor bizony az jön ki, hogy „Why is Hungary racist?”, azaz miért rasszista Magyarország.

photo_camera (Forrás: Jakub Marian.com)

Nyilván az ilyen automatikus kiegészítések időben alakulnak, tehát ez egy mostani állapotot jelez, és feltehetően összefüggésben van a kormány által az elmúlt hónapokban levezényelt gyűlöletkampánnyal is, aminek eléggé híre ment a világban.

Jakub kísérlete egyébként meglehetősen érdekes, főleg azért, mert az európai országokra egészen eltérő módon kíváncsiak az emberek.

Magyarország tehát a gyűlöletkampányával lett hírhedt. Németország és Svájc esetében viszont a gazdagságuk az, aminek leginkább híre ment, Portugália és Spanyolország a szegénységével hódít.

Regionális pajtásaink közül csak ránk ragadt ez a jelző, Lengyelország katolikus, Csehország ateista.

Törökország és Románia esetében a legérdekesebb az angol nyelvű netezők számára maguk a nevek. (Törökország neve pulykát jelent angolul, Romániát pedig angolul ROU-nak rövidítik.)

Legrosszabbul persze megint a belgák jártak, róluk azt kérdezik a netezők leggyakrabban: „Belgium miért ország egyáltalán?”

Két évvel ezelőtt egyébként már körbement ugyanez a téma, de akkor még, tehát 2014-ben Magyaországra nem a rasszista jelző, hanem a szegény ragadt.

Megnéztem egyébként mi a helyzet akkor, ha magyarul keresünk. Ez:

photo_camera Adatfelvétel: 2016. október 16.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.