Kinyírhatják az Airbnb-t New Yorkban

külföld
2016 október 19., 18:54
comments 148

Az életéért kell küzdenie az Airbnb-nek New Yorkban a Financial Times cikke szerint, mivel New York kormányzója, Andrew Cuomo egy olyan törvényt írhat alá, ami gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítheti a szállásadó oldal működését az államban. Ennek igazán súlyos következményei természetesen New York városában lennének.

A törvény szerint az olyan épületekben, melyekben három vagy több család lakik (értsd, például lakóházak), nem lehetne kiadásra hirdetni lakásokat 30 napnál rövidebb időtartamra.

A San Francisco-i vállalat óriási kampányba kezdett, hogy megússzák a törvényt, és többek között felvetették, hogy bevezetnének egy kötelező vendégregisztrációs rendszert. Coumo várhatóan jövő hét végén írná alá a törvényt, aminek életbe lépése után akár 7500 dollárra is lehetne büntetni minden vendéglétót, aki rövidtávra hirdet lakást az Airbnb-n és hasonló oldalakon keresztül.

photo_camera D Dipasupil/Getty Images for Airbnb/AFP

New Yorkban régóta probléma, hogy egekben vannak az albérletárak és nagyon nehéz új lakáshoz jutni. Ezt a helyzetet tette még rosszabbá az Airbnb elterjedése, hiszen sok főbérlő döntött inkább a jövedelmezőbb rövidtávú kiadás mellett. De az Airbnb ellen kikeltek persze a szállodai szakszervezetek is.

Különösen rossz a helyzet Manhattanban, ahol egy 2010-es törvény értelmében eleve nem nagyon lehetne rövidtávon lakást kiadni, de ezt a rendelkezést nem nagyon tartják be. New Yorkban összesen 46 ezer lakás elérhető az Airbnb-n keresztül.

Az új törvény viszont már nem csak a kiadást, hanem a hirdetést is szankcionálná, így sokkal könnyebbé téve a hatóságok számára, hogy lecsapjanak az illegális tevékenységekre.

Szerdán az Airbnb már arról kommunikált, hogy szeretnének adót fizetni New Yorkban, és becsléseik szerint évi 90 millió dollárt fizetnének be az új regisztrációs rendszerben. Ezen kívül bevezetnék a háromcsapás szabályt és örökre kitiltanák azt, aki háromszor szegné meg a 2010-es törvényt.

A New York-i piac elvesztése nem csak anyagilag, de presztízs szempontjából is óriási érvágás lenne a San Francisco-i székhelyű vállalatnak. Korábban már jelezték, hogy ha a törvény életbe lép, beperlik az államot. (Financial Times, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.