A vallonok tényleg megfúrják az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt

A belga miniszterelnök, Charles Michel hétfő délután jelentette be, hogy Belgium nem írhatja alá az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást (CETA), ezzel pedig gyakorlatilag biztossá vált, hogy most nem lesz semmi mindebből. Ezt Michel elmondta Donald Tusnak, az Európai Tanács elnökének is.

Az Európai Unió másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére is. A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását. Sokan ugyanakkor azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője újságírói kérdésre válaszolva hétfőn, sajtótájékoztatója keretében kijelentette, az Európai Bizottság nem szab határidőt és hajlandó türelemmel lenni, amíg döntés születik Vallóniában.

André Antoine, a vallon parlament elnöke korábban kijelentette, "nem lehetséges teljesíteni a határidőt", utalva arra, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő estig várt volna választ a belga szövetségi kormánytól, hogy garantálni tudják-e a megállapodást eddig akadályozó Vallónia tartomány beleegyezését.

A belga miniszterelnök, Charles Michel (LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA / AFP)

A tájékoztatás szerint döntés hiányában határozatlan időre elhalasztják a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint azonban az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Bár a belga kormány próbált alkudozni a vallon kormánnyal, nem volt könnyű dolguk: a hétvégi találkozóra a vallonok végül nem küldtek senkit.

A vallonok bojkottja komoly csapás az EU intézményrendszere számára, ahol most sokan attól tartanak, hogy a CETA kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is. (Polticio, MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.