Plakát helyett is ragasztható napelem a jövő?

napelem
2016 október 27., 13:11

Már évek óta várjuk, hogy a könnyű, flexibilis, keret nélkül is felszerelhető napelemek fejlesztése beérjen. Több cég is dolgozik a vékonyrétegű technológia versenyképességének növelésén, és egy amerikai csapat azt állítja, ők már ráleltek a helyes útra.

Ragasztható, könnyű, olcsó

16 év fejlesztésének eredménye a Sunflare CIGS (réz-indium-gallium-diszelenid) cellái, amelyek tíz százalékkal hatékonyabbak, és 65 százalékkal könnyebbek az eddig elterjedt technológiával összehasonlítva.

ttt

Mindezek mellett az ár sem csillagászati 1,07 dollár/watt. De a legnagyobb durranás a cellák ragaszthatósága. Elvileg bárhova felhelyezhető, a háztetőktől kezdve, akár egy teherautó oldalára, így könnyen felhasználható lenne városi környezetben is, a telepítési költségek radikális csökkenése mellett.

A cég állítása alapján megtalálták az olcsó gyártás kulcsát, a Capture4 cellánkénti előállítással. Ráadásul nem használnak mérgező anyagokat az előállításhoz és a sokkal kevesebb felhasznált vizet is újrahasznosítják a gyártás során.

Vannak hátrányok is

Az ígéret tehát csábító, de a nagy volumenű gyártás még a Sunflare esetében is a jövő kérdése, az első ránézésre tökéletesnek tűnő technológiának is vannak hátulütői. Az előállításhoz szükséges egyik ritka alapanyagot az irídiumot az érintőképernyők, LCD kijelzők gyártásánál is használják, tehát hatalmas ipari mamutokkal kell versengeni érte, ez pedig nem tesz jót az előállítás költségeinek.

A vékonyrétegű napelemek egyébként főként nagyon meleg éghajlaton, sivatagos vidéken teljesítenek jól, kevésbé érzékenyek a nagy melegre, mint a kristályos panelek. Ha nincs túl meleg, akkor a direkt fényt is rosszabbul hasznosítják, mint a kristályos napelemek, szórt fényben viszont jobbak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.