Összeverekedtek a különböző vallásirányzatot követő zsidók a jeruzsálemi Siratófalnál

Januárban döntött arról az izraeli kormány, hogy az ókori szentély teraszának nyugati támfalánál, azaz a Siratófalnál kialakítanak egy olyan szakaszt, ahol a nem ultraortodoxok saját meggyőződéseik szerint imádkozhatnak.

A reformer-konzervatív szárny és a hozzájuk kapcsolódó mozgalmak szerint engedélyezni kell, hogy férfiak és nők közösen olvashassanak fel saját tóratekerecseikből a fal tövében, az ultraortodoxok szerint viszont ez megengedhetetlen, mert az ultraortodox nőknek tilos hangosan felolvasni a tóratekercsből, és saját tóratekercseket is tilos a Siratófalhoz vinni.

Az izraeli ultraortodoxok azt el tudták érni Netanjahu elnöknél, hogy a szeparált, mindkét nem által használható falrész azóta sem jött létre, ez viszont vallási-politikai feszültséget generált a helyi, valamint az Egyesült Államokban és más nyugati országokban egyre terebélyesebb, nem ultraortodox irányzatok követőivel szemben.

Szerda reggel, a zsidó naptár szerinti új hónapot jelölő ünnepi imádkozásra több amerikai zsidó vallás reformmozgalom képviselője is Jeruzsálemben érkezett.

Dulakodás, verekedés alakult ki a falnál, amikor a reformer-konzervatív szárny követői megpróbáltak bejutni a falhoz.

Biztonságiak, majd ultraortodox fiatalok tartóztatták fel a reformereket, többen földre kerültek, de sérülés nem történt. Néhány reformistának viszont sikerült bejuttatnia több tóratekercset a nőknek leválasztott területre, és megtartani egy közös imát a Siratófal távolabbi, koedukált részén. (Guardian / MTI; cím feletti kép: AFP / MENAHEM KAHANA)