Budapest tágabb értelemben vett belvárosa a bűn magyarországi fővárosa

Budapest
2016 november 03., 08:31
comments 61

Tízezer lakosra vetítve a főváros V. kerületében követik el a legtöbb bűncselekményt, 1961-et, derült ki a rendőrség budapesti bűnügyi összesítéséből. Az adat azonban csalóka.

Egyrészt az V. kerületnek nagyon kicsi, alig 25 ezres a népessége;
másrészt itt működik a cégbíróság, így itt számolják el az összes, gazdasági társaságokhoz köthető okirat-hamisítási ügyet is.

Ettől függetlenül annyiban valós az adat, hogy a népszerű szórakozóhelyek és a turizmus miatt a kerületben 2015-ben az előző évinél 50 százalékkal több testi sértést és 61 százalékkal több garázdaságot derítettek fel - részben a megerősített rendőri jelenlét, részben a térfigyelő kamerarendszerek kiépítése miatt is. Szintén gyakoriak errefelé a rablások - ahogy általában is a belváros turisták által frekventált részein, például a VI-VII. kerületben.

Abszolút értékeket nézve viszont toronymagasan a VIII. kerületben követték el a legtöbb bűncselekményt. Tízezer lakosra vetítve itt 1049 bűncselekményt követtek el, de ebben a kerületben a 2011-es népszámlálás adatai szerint 78 ezren, háromszor annyian élnek, mint az V.-ben.

Autót leginkább az I., II., XII. kerületben, illetve Zuglóban lopnak, a lakásbetörések listáját tízezer lakosra vetítve az V. kerület vezeti, de abszolút értékben a sokkal népesebb II. és XII. kerületekben is több betörés volt.

Összességében elmondható, hogy Budapesten az országos átlagnál több bűncselekményt követnek el, ami teljesen normális. Míg országosan tízezer lakosra kevesebb mint 300 regisztrált bűncselekmény jutott, Budapesten ez az adat majdnem elérte az 500-at. Csupán öt kerület volt, ahol az országos átlagnál jobbak a statisztikák: Csepel, Újpest, Rákospalota, illetve a XVII. és a budapesti listavezető XVI. kerület, ahol csupán 172 bűncselekmény jutott tízezer lakosra. (Via print HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.