Napi egy doboz cigi → évi 150 mutáció → rák

Egészségügy
2016 november 04., 10:52
comments 243

A Science aktuális számában jelent meg egy tanulmány, ami szerint közvetlen összefüggés van a dohányos élete során elszívott cigaretták és a rákos daganatok DNS-ében lévő mutációk száma között. A szakemberek 1063 nem dohányzó és 2490 dohányzó tumorját vizsgáltak meg, és hasonlították össze. Azonosítottak a dohányosok DNS-ében bizonyos mutációs jellegzetességeket és megszámolták, hány volt belőlük a különböző tumorokban. Eszerint

napi egy doboz cigaretta elszívása minden tüdősejtben évente mintegy 150 mutációt okoz.

Minden egyes mutáció olyan genetikai károsodás első állomása lehet, amiből végül rák alakulhat ki.

Az eredmények azt is megmutatták, hogy napi egy doboz cigi évente

  • 97 mutációt okoz a gége minden sejtjében,
  • 39-et a garat sejtjeiben,
  • 23-at a szájsejtek mindegyikében,
  • 18-at a hólyagsejtekben
  • és hatot a máj minden sejtjében.

A dohányzás legalább 17 ráktípus kialakulásában játszik szerepet, de sok típus esetében eddig nem látták, hogy milyen mechanizmusok állnak az összefüggések mögött. Mike Stratton, a brit Wellcome Trust Singer Institute tudósa, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a vizsgálatok sora olyan mintha minden egyes daganatban régészeti ásatásokat végeztek volna.

"Minden tumor genomja, azaz örökítő információinak összessége egyfajta régészeti lenyomata mindannak, ami mutációkhoz vezetett, a lelet a DNS-kódban van leírva. A daganatok DNS-e a kialakulásuk új útjait, ezáltal a megelőzés új módjait is megmutathatja,"

tette hozzá.

A dohányzás jelenleg évi hatmillió ember halálát okozza. (TheVerge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.