Indiában váratlanul bejelentették, hogy éjféltől nem érvényes a két legnagyobb címletű bankjegy

2016 november 8., kedd 20:34
67

Az elburjánzó korrupció és a pénzhamisítás elleni harc jegyében éjféltől kivonják a forgalomból az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyet - jelentette be kedden Narendra Modi miniszterelnök.

DIPTENDU DUTTA / AFP Fotó: DIPTENDU DUTTA

Az intézkedés célja a korrupcióból származó, átszámítva dollármilliárdokra tehető "fekete pénz" visszaterelése a legális gazdaságba. A Global Financial Integrity kutatóintézet becslése szerint Indiából 2002 és 2011 között 344 milliárd dollár áramlott ki törvénytelenül.

"A fekete pénz és a korrupció a szegénység felszámolásának legfőbb akadálya"

mondta a miniszterelnök a nemzethez intézett üzenetében. Hozzátette: a későbbiekben új 500 és 2000 rúpia címletű bankjegyeket bocsátanak ki.

Modi azt is hangoztatta, hogy az India ellen küzdő terroristák hamisított 500 rúpiás (jelenlegi árfolyamon 7,50 dollár) bankjegyekkel finanszírozzák akcióikat.  

Az intézkedés meglepetésszerűen jött, bár a nagyobb címletek kivonása már évek óta napirenden van Indiában. Mellette szól, hogy eszköz lehet a feketegazdaság visszaszorításában, másrészt viszont jelentősen megnőnek az indiai tartalékbank (RBI) bankjegynyomtatási költségei.

Sonali Pal Chaudhury / NurPhoto Fotó: Sonali Pal Chaudhury

Az indiai jegybank adatai szerint ez a két bankjegy teszi ki az országban keringő összes készpénz értékének 86 százalékát.

A bejelentést roham követte a benzinkutaknál és egyéb, még nyitvatartó vásárlási helyeken, több helyről hosszú sorokról számoltak be. Az indiaiak ugyanis év végéig beválthatják bankokban és postán a bevont pénzeket, de fizetni ezekben másnaptól nem lehet, kivéve a kórházakat és gyógyszertárakat.

A kormány egyben jelentette, hogy korlátozzák az automatákból kivehető összeget 2000 rúpia/napra, egészen november 19-éig, amikor majd 4000 rúpiára viszik fel. Ez a lépés rövid távon várhatóan nem lesz jó hatással a gazdaság teljesítményére. (MTI, FInancial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt