A Facebookot ugyanúgy meg kellene büntetni a gyűlölködő tartalmakért, mint a médiacégeket

INTERNET
2016 november 17., 20:19
comments 148

A német igazságügyi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy Facebookot és a többi közösségi oldalt büntetőjogilag is felelősség lehetne tenni a felületeiken megjelenő gyűlöletbeszédért, ha nem technológiai platformként, hanem médiavállalatként kezelnék őket.Heiko Maas német igazságügyi miniszter - Fotó: AFP/John Macdougall

A német hatóságok szigorúan ellenőrzik, hogy a Facebook törli-e időben a gyűlölködő kommenteket, ha a felhasználók ezt kérik. Jövő márciusig folyamatosan monitorozzák, hogy a bejelentés után hány posztot távolított el a cég 24 órán belül. Heiko Maas azt ígéri, ha nem lesznek elégedettek az eredménnyel, annak jogszabályi következményei lesznek.

A miniszter szerint az Európai Uniónak is el kell végre döntenie, hogy ezeket a cégeket kezelhetik-e ugyanúgy, mint a rádió- vagy a tévéadókat, akik elszámoltathatóak a tartalomért, amit megjelentetnek. Mert a jelenlegi uniós joggyakorlat szerint a Facebook egyáltalán nem felelős azért, ami megjelenik az oldalain.

Igaz, hogy a Facebook, a Google, a Youtube és a Twitter májusban aláírták az EU gyűlöletbeszéd elleni kódexét, amiben vállalták, hogy 24 órán belül minden gyűlöletkeltő tartalmat eltávolítanak, de ez teljesen önkéntes alapú, és nincs jogi kötőereje. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.