Nem sikerült ráhúzni a plágiumvádat a román korrupcióellenes főügyészre

A Temesvári Tudományegyetem etikai bizottsága szerint Laura Codruta Kövesi román korrupcióellenes főügyész doktori dolgozata mintegy 5 százalékban tartalmaz más tudományos munkákkal azonos szöveget, de a testület nem adott választ arra, hogy ez plágiumnak minősíthető-e.

Laura Codruta Kövesi - Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A temesvári egyetem azt követően vizsgálta meg a főügyész doktori dolgozatát, hogy az őt folyamatosan támadó politikai erőkhöz közel álló személyek feljelentették plágium gyanújával. A főügyész a temesvári felsőoktatási intézményben védte meg doktori dolgozatát.

Az etikai bizottság által kiadott közlemény szerint a dolgozat több mint 11 500 sora közül 564, vagyis 4,9 százalék azonos más tudományos munkák szövegével. Közölték, összesen 4700 sort kifogásolt a feljelentő, ezért részben megalapozottnak találták a feljelentést. Ugyanakkor azt is leszögezték, mivel a szöveget nem vizsgálta meg szakértői bizottság, az etikai bizottság csak a szövegazonosságra vonatkozó megállapítást vállalja.

Laura Codruta Kövesi doktori dolgozata miatt korábban is vizsgálódtak, akkor megalapozatlannak találták a plágiumgyanút.

Romániában jelenleg az oktatási minisztérium hatáskörében működő Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács javasolhatja doktori címek visszavonását, amit az oktatási miniszternek is meg kell erősítenie. November elején a testület közölte, október 30-án nevezték ki azt a szakértői bizottságot, amely megvizsgálja a főügyész dolgozatát. A testület még nem közölte vizsgálódásának eredményét.

Kövesi többször kijelentette, hogy dolgozatának minden sorát ő írta, és nem plagizált. A főügyészt egyebek mellett a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Sebastian Ghita üzletember vádolta meg plágiummal. Mind Ghita, mind Ponta ellen több vizsgálatot is indított a korrupcióellenes ügyészség. (MTI)