Bíróság elé állt a brit politikusnőt meggyilkoló neonáci

külföld
2016 november 22., 08:07
comments 44

Hétfőn mutatták be az első bizonyítékokat a munkáspárti képviselőnő, Jo Cox meggyilkolásának ügyében Nagy-Britanniában.

A 41 éves Coxot nem sokkal a brexitről szóló népszavazás előtt támadta meg egy férfi a fogadóóráján, többször rálőtt és késsel is megszúrta. A gyilkosság elkövetésének vádjával Thomas Mair áll bíróság előtt.

A férfi a bemutatott bizonyítékok alapján neonáci nézeteket vall, és Cox EU-pártisága és baloldali nézetei miatt halhatott meg. A férfinál megtalálták a munkáspárti politikusnő nem sokkal a halála előtt írt cikkét is, amiben a brit EU-tagság mellett érvelt.

A férfi lakásából horogkereszttel díszített náci sas-szobor is előkerült, a polcokon pedig egymást érték a náci szerzők művei, holokauszttagadó írások vagy az SS fajelméletéről szóló cikkek. De számos újságcikket tárolt Mair kivágva a norvég szélsőjobboldali tömeggyilkosról, Anders Breivikről is.

A tárgyaláson felolvastak részleteket abból a Cox által írt cikkből, amit Mair külön ki is vágott. Ebben a politikusnő arról írt, hogy szerinte a hazafias döntés a maradásra szavazni a brexit-szavazáson, mert ekkor Nagy-Britannia erősebb, biztonságosabb marad és jobban is jár, mintha egyedül kéne boldogulnia.

A tárgyaláson szemtanúk elmondták, hogy a támadás közben az 51 éves Mair azt kiabálta, hogy Britannia elsőnek!. Összesen tizenöt alkalommal szúrta meg egy vadászkéssel és három alkalommal lőtte meg egy puskával, egyszer mellkason és kétszer fejbe.

Thomas Mair (AFP PHOTO / West Yorkshire Police)
photo_camera Thomas Mair (AFP PHOTO / West Yorkshire Police)

Mairt összesen három alkalommal hallgatták ki a nyomozók letartóztatása után, egyszer sem mondott semmi. A tárgyaláson is csak akkor szólalt meg, amikor megerősítette a bíró által felolvasott személyes adatainak pontosságát, utána rezignáltan figyelte az eseményeket.

A bíróságon előkerült az az információ is, hogy két hónappal a gyilkosság előtt Mair egy helyi könyvtár számítógépén internezett, többek között Coxról és egy másik, a szíriai menekültek ügyével szimpatizáló képviselőről keresett információkat, ezen kívül rákeresett arra, hogy mennyire hatásos a fegyvere, amivel rendelkezett, valamint brit náci csoportok és a Ku Klux Klan honlapjait kereste fel, továbbá befolyásos zsidókra keresett még rá. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.