Trump szerint Farage nagyszerű nagykövet lenne Washingtonban

külföld
2016 november 22., 05:39
comments 56

Szokatlan diplomáciai helyzetet teremtett Donald Trump azzal, hogy Twitteren megüzente, sokak szerint nagyszerű választás lenne Nagy-Britannia részéről, ha Nigel Farage, a UKIP vezetője lenne az USA-ba küldött brit nagykövet.

Az ugyanis meglehetősen példa nélküli a világpolitikában, hogy egy ország vezetője azt kéri egy másik demokratikus ország vezetőjétől, hogy egy ellenzéki párt vezetőjét nevezzék ki hozzájuk nagykövetnek.

Farage a brexit összehozásában elévülhetetlen szerepet játszó, bevándorlásellenes UKIP EP-képviselője, régi-új elnöke, és nem igazán találja a helyét a brit politikában már egy ideje. Eddig hétszer próbált meg bejutni a brit parlamentbe, mind a hétszer sikertelenül, de épp nemrég utalt rá, hogy lehet nyolcadszor is nekifutna.

Farage látogatóban Trump otthonában (AFP PHOTO / UKIP / ANDY WIGMORE)
photo_camera Farage látogatóban Trump otthonában (AFP PHOTO / UKIP / ANDY WIGMORE)

Trump kérése biztosan kényelmetlen helyzetbe hozza Theresa May kabinetjét. Az Egyesült Államokba akkreditált nagyköveti poszt az egyik legfontosabb bizalmi és legnagyobb presztízsű poszt a brit diplomáciában, ráadásul éppen idén januárban neveztek ki oda új embert, Sir Kim Darrochot, az egykori belbiztonsági tanácsadót.

Farage már korábban utalt arra, hogy Darrochnak le kell mondania, hiszen a régi, "megbukott rezsim" tagja. Ugyanakkor akkor még arról beszélt, hogy nem magát tartja a megfelelő helyettesnek, mivel a diplomáciai érzék nem éppen a legerősebb képessége. A UKIP elnökének semmiféle diplomáciai tapasztalata nincs, de az amerikai választások alatt kifejezetten közel kerültek egymáshoz Trumppal, többször járt nála az USA-ban is.

Legutóbb Trump megválasztása után találkoztak, ahol állítólag szóba került az is, hogy Farage otthonában ellenezhetné a szélturbinák telepítését, mivel Trump szerint ezek elrontják a látképet a skóciai golfpályáján. Hát ilyen dolgok mennek mostanában a világpolitikában. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.