Súlyos orvoshiány a kórház szülészetén: petíciót indítottak a tatabányai anyukák

Egészségügy
2016 november 23., 05:27
comments 212

Egyre súlyosabb orvoshiánnyal küzd a tatabányai Szent Borbála Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya, a kismamák pedig attól félnek, hogy az ott dolgozó túlterhelt orvosok is a távozás mellett döntenek, ezért petíciót indítottak, amit már több mint nyolcszázan írtak alá. A Kemma.hu idézi a petíció egyik kezdeményezőjét, Beszedics Környei Andreát, aki szerint

"mindenki azt mondja, hogy kevés az orvos, de Tatabányáról nem külföldre mennek a szülészek, hanem Esztergomba, vagy más hazai városokba."

Az egyik aláíró szerint

"egyre rosszabb a helyzet a tatabányai Szent Borbála Kórházban. Amíg másfél éve körülbelül két hetet kellett várni egy nőgyógyászati vizsgálatra, most majdnem két hónapot."

Egy másik várandós nő arról számolt be, hogy a terhesgondozó háromszor halasztott el egy vizsgálatot, és adott mindig hetekkel későbbi időpontot, de az ultrahangra is harmadszor jutott el. A petíciót aláírók a szülészorvosok számának mielőbbi növelését, szakonkénti minimum két szülésznőt szeretnének a szülőszobára. Szerintük egy orvosnak lehetetlen helytállnia, ha egyszerre több szülés is folyamatban van.

Dr. Lőke János kórházigazgató a Kemma.hu megkeresésére a következő választ juttatta el szerkesztőséghez:

„Érthetetlen és elszomorító, hogy véletlenül kellett értesülnünk a kiáltványról, mivel hozzánk – sem a Szülészeti-nőgyógyászati Osztály, sem a kórház vezetése számára – a petíciót nem juttatta el a szerző. Így sajnos, az is kérdésessé válik, hogy valóban a segítő szándék indította írásra a petíció beadóját.
A Szülészeti-nőgyógyászati Osztály valóban komoly munkaerőhiánnyal küzd, hosszú hónapok óta. Rendszeresen hirdetünk állást, melyben megegyezés szerinti bérezést és – a tatabányai önkormányzat jóvoltából –  lakáshoz jutást is felajánlunk. Ennek ellenére egyelőre nem tudunk elegendő munkaerőt szerezni.  Problémánk nem egyedi – országosan számos kórház küzd hasonló gonddal. Büszkék vagyunk arra, hogy súlyos létszámgondjaink ellenére is az országos átlag szintjén, sőt, az alatt tudjuk tartani a fertőzéses szövődményeink számát; míg pl. a méheltávolítás kapcsán jelentkező fertőzések országosan 2,2 százalékban fordulnak elő, nálunk csupán 0,9 százalékban jelentkeznek, a császármetszésnél jelentkező fertőzések pedig megegyeznek az országos 0,6 százalékkal. Büszkék vagyunk arra is, hogy minden hónap páratlan csütörtökjein szülőszoba-látogatásra invitáljuk a kismamákat és párjaikat, ahol már a várandósság idején megismerkedhetnek a szülőszobával, a kismamára és újszülöttjére váró eseményekkel. Tisztában vagyunk azzal, hogy a személyzet létszámát mindenképpen növelni szükséges – amennyiben ebben bármilyen segítséget kapunk, örömmel vesszük. A petíció által említett más javaslatokat – dúlák segítése, vajúdó kád alkalmazása – szintén köszönettel vesszük, megfontoljuk, szívesen nyitunk erről párbeszédet, ha van kivel.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.