22 év politikai fogság után engedtek szabadon egy ellenzéki politikust Üzbegisztánban

2016 november 24., csütörtök 18:21
51

A meglepő fordulat a közép-ázsiai országban a legtöbb időt rácsok mögött töltött politikai fogoly sorsában Savkat Mirzijojev ideiglenes elnök kedvező megítélésének célját szolgálhatja, mivel indul a december 4-i elnökválasztáson – írja a Reuters.

A 72 éves Szamandar Kukanovot 1994-ben ítélték 20 év börtönbüntetésre sikkasztás vádjával, majd a büntetését további 2 évvel meghosszabbították 2014-ben, mert állítólag megsértette a börtön előírásait.

A volt parlamenti képviselő ellen azután indult eljárás, hogy nyíltan bírálni kezdte Iszlam Karimov néhai elnököt, aki idén szeptemberben halt meg. A vaskezű diktátor majdnem 27 évig uralta a 32 milliós Üzbegisztánt.

Katonák helyeznek el virágot Karimov temetésén szeptember 3-án (Fotó: Bahtiyar Abdukerimov / Anadolu Agency) Fotó: Bahtiyar Abdukerimov

A politikai fogoly rokonai arra számítottak, hogy Kukanov idén októberben szabadul, de a szabadon engedéséről érkező hír helyett arról tájékoztatták a hozzátartozókat, hogy az ellenzéki politikus büntetését még 3 évvel meghosszabbították, mert megsértette a börtönszabályzatot.

Tegnap viszont meglepetésszerűen kiengedték a börtönből. Erről az Ezgulik jogvédő csoport tájékoztatta a családot. Sem a hatóságokat, sem a családot nem érték el a független érdeklődők.

A Reuters rámutatott, hogy várhatóan Mirzijojev ideiglenes elnök – aki egyben az ország kormányfője 2003 óta – nyeri meg a közelgő elnökválasztást, és bár már több, kevésbé ismert politikai foglyot is kegyelemben részesített, szakértők szerint az elnökválasztás után nem lesz jelentősebb változás az erősen korlátozott üzbég politikai életben. (Reuters, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt