22 év politikai fogság után engedtek szabadon egy ellenzéki politikust Üzbegisztánban

A meglepő fordulat a közép-ázsiai országban a legtöbb időt rácsok mögött töltött politikai fogoly sorsában Savkat Mirzijojev ideiglenes elnök kedvező megítélésének célját szolgálhatja, mivel indul a december 4-i elnökválasztáson – írja a Reuters.

A 72 éves Szamandar Kukanovot 1994-ben ítélték 20 év börtönbüntetésre sikkasztás vádjával, majd a büntetését további 2 évvel meghosszabbították 2014-ben, mert állítólag megsértette a börtön előírásait.

A volt parlamenti képviselő ellen azután indult eljárás, hogy nyíltan bírálni kezdte Iszlam Karimov néhai elnököt, aki idén szeptemberben halt meg. A vaskezű diktátor majdnem 27 évig uralta a 32 milliós Üzbegisztánt.

Katonák helyeznek el virágot Karimov temetésén szeptember 3-án (Fotó: Bahtiyar Abdukerimov / Anadolu Agency)

A politikai fogoly rokonai arra számítottak, hogy Kukanov idén októberben szabadul, de a szabadon engedéséről érkező hír helyett arról tájékoztatták a hozzátartozókat, hogy az ellenzéki politikus büntetését még 3 évvel meghosszabbították, mert megsértette a börtönszabályzatot.

Tegnap viszont meglepetésszerűen kiengedték a börtönből. Erről az Ezgulik jogvédő csoport tájékoztatta a családot. Sem a hatóságokat, sem a családot nem érték el a független érdeklődők.

A Reuters rámutatott, hogy várhatóan Mirzijojev ideiglenes elnök – aki egyben az ország kormányfője 2003 óta – nyeri meg a közelgő elnökválasztást, és bár már több, kevésbé ismert politikai foglyot is kegyelemben részesített, szakértők szerint az elnökválasztás után nem lesz jelentősebb változás az erősen korlátozott üzbég politikai életben. (Reuters, MTI)