Trumpot annyira azért nem érdeklik az Egyesült Államokat fenyegető veszélyek

külföld
2016 november 24., 05:24
comments 89

Vannak elnökök, akik megválasztásuk után azonnal szerelmesei lesznek az Egyesült Államok hatalmas titkosszolgálati infrastruktúrájának napi tájékoztatóiba. Barack Obama például már az elnöki átadás-átvétel idején kiemelt programként tekintett a titkosszolgálatok napi tájékoztatójára, Bill Clinton pedig még szélesítette is a témák körét, melyet ezek érintettek.

Az élen Donald Trump, mögötte a titkosszolgálati értesülések iránt inkább érdeklődő Mike Pence alelnök. Drew Angerer/Getty Images
photo_camera Az élen Donald Trump, mögötte a titkosszolgálati értesülések iránt inkább érdeklődő Mike Pence alelnök. Drew Angerer/Getty Images

Donald Trump nem ilyen. Jelöltként folyamatosan kételyeket fogalmazott meg a titkosszolgálatokkal szemben, például kétségbe vonta egybehangzó állításukat, miszerint a Demokrata Párt szervereit minden bizonnyal orosz hackerek törték fel. Elnökké választása óta se javulhatott sokat a véleménye a titkosszolgálatokról, legalábbis a Washington Post értesülései szerint az elmúlt 15 napban, amióta napi jelentéseket kap, mindössze kétszer vett részt a titkosszolgálatok napindító tájékoztatóján.

Ez se példa nélküli hozzáállás. Nixon és Reagan szintén nem érdeklődtek a napi jelentések iránt, a két Bush, és a már említett Clinton és Obama viszont napirendjük legfontosabb eseményeként tekintettek erre.

Trumpról amúgy egykori beosztottjai elmondták, hogy gyűlöli az értekezleteket, és nem is nagyon tud koncentrálni ezekre. Ahogy olvasni se szeret, ami így együtt azt jelenti, hogy sem meghallgatni nem szereti a napi jelentésekből készült összefoglalót, pláne nem elolvasni az akár több száz oldalas tájékoztatókat. Ők azt mondták, hogy Trump leginkább azt szereti, ha ezeket valaki összefoglalja neki. Ez a valaki a kormányzatban alelnöke, Mike Pence lehet, aki a Post forrásai szerint szinte az összes napi tájékoztatón ott volt.

Trump átadás-átvételi csapata nem cáfolta a Post értesüléseit, inkább arról beszéltek, hogy ettől függetlenül a megválasztott elnök prioritásként kezeli kormánya nemzetbiztonsági posztjainak betöltését. (Via Huffington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.