Milliós tömeg követeli a dél-koreai elnök lemondását

2016 november 26., szombat 13:54
59

Csak Szöulban szombat este 800 ezer koreai tódult az utcára, pontosabban az elnöki palota közelébe, hogy Park Geun-hye (magyarul: Pak Kunhje) asszony lemondását követelje.

A 2012-ben több mint 50%-os támogatással megválasztott elnök – aki egyébként Dél-Korea első női elnöke – népszerűsége jelenleg 5%-on áll.

Népszerűségét az elmúlt hetekben vesztette el teljesen, miután kirobbant Dél-Korea történetének legsúlyosabb korrupciós botránya.

Mint kiderült, az elnök évek óta szemet hunyt barátja, Choi Soon-sil asszony ügyletei felett, aki a legnagyobb koreai vállalatok pénzét próbálta egy alapítványon keresztül ellopni, többek között a Samsung is érintett a botrányban.

Park egyelőre nem adja magát

A koreai elnököt nem lehet vád alá helyezni, és Parknak még 15 hónap van a hivatali idejéből.

Egészen odáig egyébként nem volt ekkora a botrány, hogy csak a gyanúja merült a korrupciós ügyleteknek, de mióta az ügyészség vádat emelt Soon-sil és két elnöki tanácsadó ellen, azóta hatalmas tömegek követelik a lemondást.

A konzervatív párt színeiben megválasztott Park asszony már két alkalommal bocsánatot kért a televízióban, ám ez nem hűtötte le a kedélyeket.

A demonstrációkon a BBC tudósítása szerint elég vegyes a társadalmi megoszlás: szerzetesek, farmerek és diákok egyaránt tüntetnek.

AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je Fotó: JUNG YEON-JE
AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je Fotó: JUNG YEON-JE
AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je Fotó: JUNG YEON-JE
AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je Fotó: JUNG YEON-JE
AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je Fotó: JUNG YEON-JE
AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je Fotó: JUNG YEON-JE
AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je Fotó: JEON HEON-KYUN

A tüntetést szervezők szerint este már 800 ezren tüntettek, de ez a szám éjfélre a másfél millióra emelkedhet, vidéken félmillióan demonstrálnak.

Szöult 25 ezer rendőr biztosítja, többségük már rohamrendőri öltözetben van.

A farmerek traktorjaikat kénytelenek voltak a városon kívül hagyni, és az elnöki palota környéke is le van zárva szombat éjfélig, hogy utána mi történik, még nem tudni, a tüntetők ugyanis az elnöki palotához akarnak vonulni.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt